Fisk & Frij – Van Jopie Huisman tot Jan Mankes expositie in het Jopie Huisman Museum

Fisk & Frij
Van Jopie Huisman tot Jan Mankes
30 maart t/m 30 december 2012

In een variatie op het bekende Friese gezegde Frysk en frij (Fries en vrij) organiseert het Jopie Huisman Museum te Workum de tentoonstelling ‘Fisk & Frij’ (Vis en vrij). Met onder meer werken van Jopie Huisman, Jan Mankes en Evert de Graaf, brengt de tentoonstelling tot uitdrukking dat vis niet alleen vis is, maar een cultuur, een levenswijze, een levensgevoel.
In de werken van Jopie Huisman, zijn levenswijze en filosofie, komt het oergevoel ‘fisk en frij’ prachtig tot uiting. Maar ook bij andere Friese en niet-Friese schrijvers en kunstenaars is het ‘vis- en vrijgevoel’ sterk aanwezig.

De tentoonstelling laat de mooiste werken zien van o.a. Jopie Huisman, Jan Mankes, Evert de Graaf, Floris Jespers en Tames Oud, uit de collecties van Museum Belvédère, Rijksmuseum Twenthe en het Jopie Huisman Museum.

De expositie wordt door het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar verrijkt met zeldzame en kostbare boeken en plaatwerken uit de bibliotheek van de voormalige Franeker Academie (zie eerder bij BD), waarin vissen een rol spelen.

Opening – De opening is op 31 maart 2012 om 14.00 uur. Bert Looper, directeur van Tresoar, houdt dan een lezing over Fisk & Frij in de Friese literatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *