Actiecomité voor behoud voormalig woonhuis Couperus

Donderdag werd bekend dat econoom en publicist Arnold Heertje een actiecomité heeft opgericht dat het vroegere woonhuis van Louis Couperus – Surinamestraat 20 in Den Haag – een culturele functie wil geven.couperus-huis.jpg

Dat maakte Ankie van der Bol, de voorzitter van het comité, donderdag bekend. Het huis in de Haagse Surinamestraat – waar Louis Couperus o.m. zijn debuutroman Eline Vere schreef – staat sinds augustus 2006 te koop voor 2,9 miljoen. (Zie de omschrijving, met foto’s, van de makelaar.)

Wel in Londen, waar het museum van Charles Dickens zit op 48 Doughty street, een locatie waar hij enkele jaren heeft gewoond. Wel in Parijs, waar Honoré de Balzac zijn museum heeft op 47 rue Raynouard, het enige nog bestaande woonadres van de schrijver in die stad. Waarom niet in Den Haag? De gemeente Den Haag laat de unieke kans om dit pand te behouden voorbij gaan omdat het “teveel geld kost”.

Hopelijk heeft het nieuwe actiecomité meer succes, waar eerdere initiatieven nog geen resultaat hadden.
Uit het nieuwsarchief van het Louis Couperus Genootschap integraal het bericht van 29 maart 2007:

Steun voor behoud woonhuis Couperus
De gemeente Den Haag houdt vooralsnog de hand op de knip, maar er lijkt langzamerhand een stevige lobby op gang te komen om het woonhuis van Louis Couperus, dat sinds augustus 2006 te koop staat, een culturele bestemming te geven. Velen zien het statige pand, waar Couperus zijn Eline Vere schreef, als het gedroomde onderkomen van het Louis Couperus Museum, dat nu nog in de Javastraat gevestigd is.
De Haagse fractie van D66 heeft inmiddels door middel van schriftelijke vragen aan het college om opheldering verzocht. De partij omarmt het idee van de Vrienden van Den Haag om het huis als belangrijk literair erfgoed te beschouwen. ‘Het zou zonde zijn als het huis nu in particuliere handen kwam en deze stijldetails worden weggerenoveerd zoals vaak het geval is,’ aldus fractievoorzitter Marjolein de Jong.
Er zijn ook particulieren die zich het lot van het schrijvershuis aantrekken. Zo schreef neerlandicus en muzikant Hans Franse op de opiniepagina van het AD: ‘Je verwacht toch, dat onze overheid (…) zoekt naar middelen om dat kostbare bezit te verwerven en dat zij zuchtend van geluk alles doet om er een promotiecentrum voor Den Haag van te maken. (…). Helaas van de zijde van de gemeente heerst een oorverdovende stilte. Desnoods moeten we het maar zonder het gemeentebestuur doen. Ik ben bereid mij in te zetten om met anderen een Couperuscentrum in het huis van de schrijver tot stand te brengen.’ In dezelfde krant komt Hans Matla, uitgever van de Volledige Werken van Heer Bommel, met een uitgewerkt plan: ‘Ik stel voor om een stichting op te richten: Stichting Het Louis Couperus Huis en de ruim 400.000 Hagenaars te vragen ieder tien euro te doneren.’ Matla weet ook wel dat niet iedere Hagenaar de beurs zal trekken, maar dat hoeft geen probleem te zijn, want, zo vervolgt hij, ‘de gemeente Den Haag heeft tenslotte tot taak in een dergelijk geval haar aandeel te leveren. Zij kan eventueel deelnemen voor de helft.’ Maar als zelfs in dat geval de gemeente niet thuis geeft, dan zijn er nog de talloze Couperus-liefhebbers die ongetwijfeld bereid zijn om meer bij te dragen. ‘Alle donateurs zouden met hun naam op een marmeren plaat in de hal van het Louis Couperus Huis kunnen worden “vereeuwigd”. Ik ben er van overtuigd, dat een opzet als deze zonder meer een succes zal zijn.’
Wat vinden de beoogde nieuwe bewoners eigenlijk van deze initiatieven? De reactie van Caroline de Westenholz, voorzitter van de Stichting Louis Couperus Museum, laat aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Natuurlijk hoort het Louis Couperus Museum in de Surinamestraat gevestigd te zijn. Albert Vogel zou het beslist ook zo gewild hebben.’ Vogel, schrijver van de biografie De man met de orchidee, was de voormalige eigenaar van het huidige onderkomen van het museum.
(29 maart 2007. Toevoeging 6 april 2007: Caroline de Westenholz meldt dat na een gesprek met de verantwoordelijke wethouder is gebleken dat de gemeente nog steeds niet van plan is financiële steun te verlenen om het Couperus Museum onder te brengen in het woonhuis van Louis Couperus. Er wordt nu gekeken of er op een andere wijze fondsen geworven kunnen worden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *