Ben Joosten – grafisch kunstenaar

Naar de Letter | Een portret van Ben Joosten – filmportret gemaakt door Hanne van der Woude (vandervan)

Dit portret van bronsgieter en grafisch kunstenaar Ben Joosten (1931) is gemaakt ter gelegenheid van de expositie ‘Ben Joosten – Naar de letter voegt zich het woord’ in het prentenkabinet van Museum Het Valkhof in Nijmegen (nog te zien tot 27 mei 2012).

Ben Joosten (1931) begon zijn leven in de kunst als bronsgieter. Hij was van 1957 tot 1971 medefirmant van Bronsgieterij A Cire Perdue. Fa. M.N.R. Joosten was destijds een van de grote bronsgieterijen, waar een belangrijk deel van de Nederlandse beeldhouwkunst uit de jaren zestig gestalte kreeg.

Gedurende zijn hele artistieke carrière heeft hij zich beziggehouden met prentkunst. Met name de afgelopen twee decennia heeft Ben Joosten zich ontwikkeld tot een eigenzinnig grafisch kunstenaar, die de aloude boekdruktechniek hernieuwd weet toe te passen. Zijn typografische prenten bevinden zich inmiddels in verschillende museale collecties, onder meer in die van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum Amsterdam, het Groninger Museum, Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Stadtmuseum in Borken (BRD).
Het werk van Ben Joosten krijgt in de kring van prentliefhebbers veel waardering.

BOEK – In 2010 is een overzichtsboek van het werk van Ben Joosten verschenen: Ben Joosten – tussen brons en lood.
Redactie: Henk Hoeks, auteurs: Ger Luijten, Ernst van Raaij, Jan Teeuwisse, Felix Villanueva, Gijsbert van der Wal, vormgeving: Stephan Saaltink
96 + 72 bladzijden, geheel full color, formaat 19 × 26 cm (staand), gebonden in een door de kunstenaar ontworpen en handgedrukt omslag
ISBN 978 90 776 722 1, prijs € 39,50

Tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar in de museumwinkel.

Het boek behoorde bij De Best Verzorgde Boeken van 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *