Tentoonstelling Hemelse Ontdekkingen uit collectie Universiteitsbibliotheek Utrecht

De oudste Hindoestaanse grammatica, geschreven door een Poolse crimineel, een gebruiksaanwijzing voor het onderscheppen van een zilvervloot, en een zeeroverskaart. Dat zijn enkele van de bijzondere schatten die de Universiteitsbibliotheek Utrecht gaat tentoonstellen.

Van 27 april tot 25 november 2012 vindt in het Museum Catharijneconvent in Utrecht de tentoonstelling Hemelse ontdekkingen plaats: de belangrijkste ontdekkingen die de laatste jaren bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn gedaan.

De tentoonstelling omvat manuscripten, oude gedrukte boeken en kaarten die ontdekt zijn door studenten, onderzoekers of conservatoren, en nieuw verkregen documenten die nu voor het eerst worden getoond. Uit de recente ontdekkingen zijn die stukken geselecteerd, die betrekking hebben op het christendom. Dit sluit goed aan op de collectie van het Catharijneconvent, die gastheer is van de tentoonstelling.

Het eerste deel van de tentoonstelling van 27 april tot 17 augustus heeft twee thema’s: ‘Geloof en wetenschap in Utrecht’ en ‘De aarde in kaart’.

Het tweede deel van 25 augustus tot 25 november is volledig gewijd aan ‘Geloof en wetenschap in Utrecht’.

De meeste van de getoonde werken zijn gdigitaliseerd en ook te zien op de website van Bijzondere Collecties. U kunt er bladeren in de kostbare werken en inzoomen op de kleinste details.

Afb. Pontificale van Sinte-Marie, Hs. 400, 37r, Meester van Katharina van Kleef, ca. 1450, Universiteitsbibliotheek Utrecht.



Leave a Response