Jezuïeten verkopen oudste boek van Europa voor 10,8 miljoen euro aan British Library

De British Library begon in 2011 een inzamelingsactie om een klein, in leer gebonden boekje te kunnen aankopen. Het ging om de ‘Gospel of St Cuthbert’ uit de 7e eeuw, in bezit van de Jezuïetische Sociëteit van Jezus (zie eerder bericht).

De fundraising is succesvol afgerond en het oudste boek van Europa is nu voor een recordbedrag van 9 miljoen pond (10,8 miljoen euro) gewisseld van eigenaar.

Het zeldzame boekje werd in het jaar 1104 ontdekt in een grafkist in Durham Cathedral. De Sociëteit van Jezus leende de Evangelie al in 1979 uit aan de British Library en besloot het uiteindelijk te verkopen om geld op te halen voor onderwijs en restauratiewerkzaamheden.

Het boekje is hier digitaal te bekijken.

afb. – A page from the St Cuthbert Gospel relating part of the story of Lazarus, with a contemporary marginal note reading “de mortuorum”, marking out a page to be read at masses for the dead (London, British Library, MS Additional 89000, f. 51r).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *