In België verdwijnt en verschijnt de Bibliotheekstraat…

November 2006 schreef ik een stukje over de Bibliotheekstraat in Den Haag, de enige straat in ons land met deze naam. Hans Krol leverde daarbij enkele commentaren met informatie over het bestaan van enkele tientallen ‘Library Streets’ in Engeland en de Verenigde Staten en ‘Rues de la Bibliothèque’ die in meerdere plaatsen in Frankrijk voorkomen.

Ook België kent vanouds maar één Bibliotheekstraat, namelijk in Gent nabij de voormalige Stadsbibliotheek. In het begin van de twintigste eeuw liet toenmalig burgemeester Emile Braun deze weg aanleggen als nieuwe verbindingsweg tussen het stadscentrum en de haven. De weg liep dwars door het Baudelohof, een van de eerste openbare parken van Gent.

Nu, een eeuw later, verdwijnt de Bibliotheekstraat. Het oude park wordt gerenoveerd en de twee delen zijn opnieuw samengevoegd. Of het overblijvende gedeelte van de straat blijft bestaan is mij niet helemaal duidelijk, maar Hans Krol spoedde zich naar Gent om het straatnaambord nog op de foto te zetten voor zijn archief.

gent_bibstr.jpg

Een nieuwe Bibliotheekstraat in Evergem
Eind april is overigens door de gemeenteraad van Evergem (een plaatsje vlakbij Gent) besloten dat bij de nieuwe naamgeving van het deel van de daar bestaande Spoorwegstraat: ‘Bibliotheekstraat’ zal worden genoemd. De nieuwe naamgeving zal dit jaar gelijk met een hernummering van huizen worden doorgevoerd.

Deze naam werd gekozen in plaats van de eerder voorgestelde naam ‘Kerkakker’, in verband met “mogelijke spraakverwarring met al die k’s“.



Leave a Response