Documentaire over de Atlas Blaeu – Van der Hem en het maken van een unieke facsimile-uitgave

De Atlas Blaeu-Van der Hem is de belangrijkste nog intacte collectie van kaarten, topografische prenten en tekeningen uit de zeventiende eeuw. Deze zogenaamde verzamelatlas werd samengesteld door de Amsterdamse jurist Laurens van der Hem (1621-1678) en bestaat uit vijftig banden met meer dan 2400 (zee)kaarten, landschappen, stads-, haven- en zeegezichten.

De atlas is in het bezit van de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk in Wenen en werd in 2004 op de lijst van de UNESCO Memory of the World geplaatst.

Deze trailer geeft een beeld van de 50 minuten durende documentaire over het project van uitgeverij Hes & De Graaf, die een nauwkeurige reproductie maakten van deze atlas. Het ingewikkelde project, waarbij gezocht moest worden naar originele oplossingen voor onder andere de goudbedrukking, het materiaal, het drukproces, en een manier van binden leidde tot een facsimile-uitgave van unieke kwaliteit.

In de documentaire, gemaakt door regisseur Han Budding (o.a. bekend van Tussen Kunst & Kitsch), gaan diverse experts in op verschillende aspecten van deze atlas.

Nu te zien op televisie…

Deze documentaire wordt nu op tv uitgezonden door omroep MAX op zaterdag 2 juni 2012 om 15:00 uur, Nederland 2 en opnieuw op dinsdag 12 juni 2012 om 14:10 uur, Nederland 2.

Een dvd met de film is te koop bij Hes & en de Graaf voor € 49,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *