VPRO Bob den Uyl Prijs 2012 is gewonnen door P.F. Thomése

Met zijn boek ‘Grillroom Jeruzalem’ heeft schrijver P.F. Thomése dit jaar de VPRO Bob den Uyl Prijs gewonnen. Aan de prijs – voor het beste Nederlandstalige reisboek uit het afgelopen kalenderjaar – die dit jaar voor de negende keer werd uitgereikt, is een geldbedrag van 7500 euro verbonden.

De weigering platgetreden paden te bewandelen, het gebruik van ironie, waardoor wat pijnlijk is extra pijnlijk wordt, de keuze om humor ook toe te laten in tragische situaties, de wisselwerking tussen grote afstandelijkheid en directe betrokkenheid; dit alles maakt ‘Grillroom Jeruzalem’ tot een boek dat de tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-israëlisch conflict tastbaarder, meer invoelbaar maakt dan de meeste puur journalistieke reportages. een mooi bewijs van de stelling dat goede literatuur de waarheid liegt. Daarom komt de jury tot het unanieme oordeel dat P.F. Thomése de winnaar is van de Bob den Uyl Prijs 2012.

De andere genomineerde boeken waren:

 

Zondag 3 juni is P.F. Thomése te gast in Boeken, samen met jury voorzitter Frans Timmersmans. Om 10.25 uur, op Nederland 1.



Leave a Response