De Library Way in New York

newyork-drie.jpg

Op de kruising van East 41st Street en Madison Avenue in Manhattan sta je op de Library Way, een hotspot voor de boekenliefhebber.

Aan de kop van de straat vindt je de New York Public Library, met de beroemde leeuwen naast de ingang. Een paar blokken verder (Madison Avenue ter hoogte van de 36st Street) Morgan Library & Museum. En het Library Hotel heeft 60 kamers beschikbaar om de nacht literair door te brengen.

newyork-lw1.jpg

Maar er is nog iets bijzonders te vinden: de Library Walk, een serie van 96 bronzen plaquettes, ingebed in de trottoirs aan beide zijden van de straat, met citaten van schrijvers en dichters.
Het initiatief voor dit project werd genomen door het ‘Grand Central Partnership’, nadat de wat verloederde 41st Street was herontwikkeld.
In 1996 werd door de GCP, samen met de New York Public Library en New Yorker Magazine een panel ingesteld dat een selectie maakte van geschikte citaten uit de literatuur. Vervolgens werd de ‘urban sculptural artist’ Gregg LeFevre aangezocht om deze teksten te verwerken in bronzen platen.

newyork-lw3.jpg

newyork-lw2.jpg

newyork-lw4.jpg

Zie voor meer afbeeldingen de link onderaan het artikel bij GCP.

Het project kreeg in 1998 de ‘Excellence in Design’ award van de New York City Arts Commission.

De naam ‘Library Way’ werd officieel toegekend op 3 juni 2003 met de ondertekening door burgemeester Michael R. Bloomberg van ‘Local Law 34 of 2003’.

.

.

Aanvulling: Van Gregg LeFevre zag ik nog een tweede project van gelijksoortige aard:
Iowa Avenue Literary Walk.

All artwork, by Gregg LeFevre, is set in the pavement along both sides of Iowa Avenue from Clinton Street to Gilbert Street. It was installed in conjunction with the Iowa Avenue Streetscape Improvement Project, which took place from 2000 to 2001.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *