Ook het graf van Nescio mag wel eens opgeknapt worden…

nescio-graf.jpg

Nederland is vaak slordig met het eerbetoon aan zijn cultuurdragers.
Op de website AmsterdamCentraal staat vandaag een artikel van Marco Arbouw onder de titel Een stad eert haar schrijvers…
Daarin schrijft hij onder meer over Nescio (J.H.F. Grönloh 1882-1961):

In zijn geboortehuis, Reguliersbreestraat 49, zijn tegenwoordig een sigarenboer en een patatkraam gevestigd. Er is niets, niet eens een koperen plaatje, dat eraan herinnert dat hier een van de belangrijkste Nederlandse (Amsterdamse!) schrijvers geboren is.

En over het graf van Nescio op de Nieuwe Oosterbegraafplaats (foto) zegt hij:

Het graf op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, waar Grönloh met zijn vrouw en zijn oudste dochter begraven ligt, zou je zomaar voorbijlopen. Het is overwoekerd door vrouwenmantel en maagdenpalm, waaruit een eenzame roos omhoog steekt. De zerk is sterk verweerd en hier en daar amper leesbaar.

Enkele dagen geleden was ook al het graf van Martinus Nijhoff in het nieuws. Op 18 september begint in Den Haag een rechtzaak tegen de gemeente om de grafrechten over te dragen aan de stichting Altvoorde die de het graf van de dichter van een passend monument wil voorzien. (Lees meer bij de Papieren Man).

Eerder schreef ik ook over literaire graven, naar aanleiding van de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) die ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan een fonds ging opzetten ter bescherming en eventueel renovatie van grafmonumenten van Nederlandse schrijvers.
Zal het graf van Nescio ook al op hun lijstje staan?

Info over graven van schrijvers is ook te vinden op de website dodenakkers.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *