Ook het graf van Nescio mag wel eens opgeknapt worden…

nescio-graf.jpg

Nederland is vaak slordig met het eerbetoon aan zijn cultuurdragers.
Op de website AmsterdamCentraal staat vandaag een artikel van Marco Arbouw onder de titel Een stad eert haar schrijvers…
Daarin schrijft hij onder meer over Nescio (J.H.F. Grönloh 1882-1961):

In zijn geboortehuis, Reguliersbreestraat 49, zijn tegenwoordig een sigarenboer en een patatkraam gevestigd. Er is niets, niet eens een koperen plaatje, dat eraan herinnert dat hier een van de belangrijkste Nederlandse (Amsterdamse!) schrijvers geboren is.

En over het graf van Nescio op de Nieuwe Oosterbegraafplaats (foto) zegt hij:

Het graf op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, waar Grönloh met zijn vrouw en zijn oudste dochter begraven ligt, zou je zomaar voorbijlopen. Het is overwoekerd door vrouwenmantel en maagdenpalm, waaruit een eenzame roos omhoog steekt. De zerk is sterk verweerd en hier en daar amper leesbaar.

Enkele dagen geleden was ook al het graf van Martinus Nijhoff in het nieuws. Op 18 september begint in Den Haag een rechtzaak tegen de gemeente om de grafrechten over te dragen aan de stichting Altvoorde die de het graf van de dichter van een passend monument wil voorzien. (Lees meer bij de Papieren Man).

Eerder schreef ik ook over literaire graven, naar aanleiding van de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) die ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan een fonds ging opzetten ter bescherming en eventueel renovatie van grafmonumenten van Nederlandse schrijvers.
Zal het graf van Nescio ook al op hun lijstje staan?

Info over graven van schrijvers is ook te vinden op de website dodenakkers.nl.



5 Responses to “Ook het graf van Nescio mag wel eens opgeknapt worden…”

  1. Edwin schreef:

    Ik vind het eigenlijk wel wat hebben, zo’n vervallen graf….

  2. boekendingen schreef:

    Voor mij hoeft het ook allemaal niet zo netjes hoor!
    Het was meer bedoeld ter ondersteuning van het idee dat hier weinig aandacht/respect is voor mensen die toch iets bijgedragen hebben aan de samenleving (geldt ook voor politieke leiders, wetenschappers e.d.)
    In de Volkskrant van vandaag schreef Martin Bril in zijn column ook over het Nijhoff-graf. Zijn stuk eindigt met:

    Mooi is het namelijk, in z’n eenvoud, z’n armzaligheid en z’n vergeefsheid. Het is duidelijk een grafmonument dat de tand des tijds niet zal doorstaan. Dat maakt het erg passend, qua eerbetoon. Niet de man, of zijn nagedachtenis, maar zijn werk, daar gaat het om. En het werkt leeft, zoals bekend.

  3. Jeroen Stok schreef:

    Hoe is dit verder afgelopen? Heeft deze belangrijke schrijver inmiddels een waardig en passend grafmonument gekregen?

  4. boekendingen schreef:

    Voor zover ik weet ligt het graf van Nescio er nog hetzelfde bij.

  5. Jeroen Stok schreef:

    Tijd dat daar wat aangedaan wordt! Ik kom af en toe op de Nieuwe Ooster en zal bij de beheerder navraag doen. Je verwacht toch dat een begraafplaats onderhoud pleegt, zeker als het om dit soort nationale grafmonumenten gaat.

Leave a Response