Documentaire ‘Gerrit Komrij – de Gelukkige Schizo’ opnieuw te zien op tv

De NTR zendt maandagavond de documentaire ‘De gelukkige schizo’ uit, naar aanleiding van het overlijden van Gerrit Komrij. Het portret dat Jan Louter en Onno Blom in 2005 maakten over de schrijver en dichter voor het programma Het uur van de wolf, is vanaf 20.25 uur te zien op Nederland 2.

Op het digitale themakanaal Cultura24 is de documentaire vanavond (vr 6 juli 2012) al te zien om 20.25 uur.

Wie is Gerrit Komrij? Een lastige vraag. Niet alleen omdat Komrij een literaire duizendpoot is die als geen ander de verschillende genres uit de literatuur beheerst en zich aan de wereld openbaart als dichter, romanschrijver, bloemlezer, toneelschrijver, essayist en columnist. Een sprekend oeuvre waarin de man Komrij zichzelf niettemin verhult, verschuilt en met tintelende spot tegenspreekt.
Toch zochten de documentairemakers Jan Louter en Onno Blom naar een antwoord. Voor de film De gelukkige schizo ontmoetten zij de dichter verschillende malen in zijn eigen universum. Een hagelwitte villa in Vila Pouca de Beira, een niemandsdorp in een uitloper van de Serra da Estrela. Daar, op de plek waar Komrij woont met zijn vriend en levensgezel Charles Hofman, volgden de filmmakers de dichter bij het schrijven van een nieuwe dichtbundel, gedurende zijn mijmeringen in zijn immense bibliotheek en tijdens het alledaagse leven in het Portugese dorp.

  • Zie meer toelichting op website Het Uur van de Wolf

De documentaire ‘Gerrit Komrij – de Gelukkige Schizo’ is ook te koop op dvd bij o.a. bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *