Dichter Rutger Kopland is overleden

(upload 21 mei 2012 door )

Woensdag 11 juli 2012 is Rutger Kopland overleden. Terwijl Nederland nog in de ban was van het overlijden van Gerrit Komrij op 6 juli, is in Groningen, in zijn woonplaats Glimmen, Rutger Kopland, pseudoniem van Rudi van den Hoofdakker, psychiater en hoogleraar, op 77-jarige leeftijd overleden.

Woensdag om 12.00 uur wordt in de Martinikerk in Groningen een herdenkingsdienst gehouden.

Als dichter debuteerde hij in 1966 met de bundel Onder het vee. Meer dan tien bundels volgden en hij werd een van de populairste dichters van Nederland. In 1988 won hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

meer over Rutger Kopland bij wikipedia | dbnl |

Documentaire ‘De taal van het verlangen’ – Op  25 november 2006 werd in het Groninger Museum een documentaire over de dichter Rutger Kopland gepresenteerd, gemaakt door Lejo Siepe van Stichting Beeldlijn. In de periode dat de film werd gemaakt kreeg Kopland in december 2005 een ernstig ongeluk, toen hij in de auto een hartaanval kreeg. Wekenlang zweefde hij op de rand van de dood.

http://www.youtube.com/watch?v=RGmKfwQxq1U (upload 27 mrt 2012 door dbcholland)

RTV Noord zond de documentaire eind 2006 uit en op 18 maart 2007 was hij op televisie te zien bij het Uur van de Wolf.

Documentaire ‘In grazige weiden, aan stille wateren’ – In 1994 maakte Coen Peppelenbos met filmer Hans Sprakel een korte documentaire met Kopland waarin o.a. het thema dood en het verval aan de orde kwam. De film ‘In grazige weiden, aan stille wateren’ is hier te zien op Vimeo.

De verzamelde gedichten van Rutger Kopland – Ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag gaf uitgeverij Van Oorschot in 1999 de verzamelde gedichten over de periode 1966-1999 uit. De belangstelling was zo groot dat het boek in korte tijd tweemaal moest worden herdrukt.
Zeven jaar later bleek de vraag naar een nieuwe uitgave van Koplands verzamelde gedichten onverminderd. De uitgave van 1999 werd uitgebreid met twee in de tussentijd verschenen bundels en de uitgave van 2010 van Koplands Verzamelde gedichten werd aangevuld met de bundel ‘Toen ik dit zag’. De mooi verzorgde uitgave kreeg hiermee een omvang van 571 pagina’s.

Het laatste bericht bij Boekendingen over Rutger Kopland ging over het muurgedicht dat op 31 maart 2012 werd onthuld in de Haagse Archipelbuurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *