Alle middeleeuwse manuscripten in Nederland bijeengebracht in nieuwe database

21 september 2007 – Vanaf vandaag zijn alle middeleeuwse manuscripten in Nederland doorzoekbaar via de website van Medieval Manuscripts in Dutch Collections, www.mmdc.nl.

Deze Engelstalige website bevat een database met korte beschrijvingen en foto’s van alle – ruim 8.000 – middeleeuwse boeken in Nederland. Het project is een samenwerkingsverband van de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheken van Leiden, Amsterdam, Utrecht en Groningen, en de Atheneumbibliotheek Deventer.

manuscript1.jpg

Virtueel platform
Op de website is ook achtergrondinformatie te vinden over het middeleeuwse manuscript in Nederland. Deze website dient als virtueel platform voor onderzoekers op het gebied van onder meer de middeleeuwse paleografie, kunstgeschiedenis en letterkunde. Onderzoekers vinden hier bijvoorbeeld een overzicht van alle Nederlandse instellingen met middeleeuws boekenbezit, voorzien van collectiebeschrijvingen, contactgegevens en aanvraagprocedures. Ook bevat de website digitale versies van enkele niet meer verkrijgbare standaardwerken en een geïllustreerd overzicht van middeleeuwse schrifttypes.

Voor niet-wetenschappers is de afdeling ‘highlights‘ interessant om te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *