De Zeuvendaagse – Literair wandelen in het kwadraat…

Literaire figuren wandelen langs literaire plekken in Drenthe

Bekende schrijvers en dichters die een ‘relatie’ hebben met Drenthe gaan zeven dagen te voet door Drenthe. Op bekende en minder bekende locaties in Drenthe besteden zij door middel van literaire manifestaties aandacht aan een specifieke plek. Op zaterdagavond 22 september was de startavond van de Zeuvendaagse. Nog vier dagen te gaan.

Als voorbeeld hoe het er aan toe gaat, het programma van vandaag:

9.30 uur, OBS De Elsakker, Schoolstraat 5, Westervelde
Vanaf Westervelde lopen de Zeuvendaagse-wandelaars naar Veenhuizen en staan onderweg figuurlijk stil bij de bijzondere namen van de huizen langs de route.

11.00 uur, Gevangenismuseum, Oude Gracht 1, Veenhuizen
Voordat de inrichtingen in Veenhuizen rond 1859 de functie van gevangenis kregen, fungeerden zij als gestichten voor arme gezinnen, wezen en landlopers. Ook de voorouders van journaliste Suzanna Jansen moesten hier naartoe verhuizen. Jansen is bezig om een boek hierover te schrijven; vandaag licht ze al een tipje van de sluier op. Verder besteden de meelopende schrijvers en dichters aandacht aan gevangenispoëzie en zorgen de zangers Meindert Talma en Egbert Meijers voor muzikale opsmuk.drenthe2.jpg

15.30 uur, Koepelkerk, Veenhoopsweg 13, Smilde
De joodse schrijvers Jacob Israël de Haan (1881-1924) en Carry van Bruggen (1881-1932)(broer en zus, binnen een jaar geboren) woonden de eerste jaren van hun jeugd in Smilde. De Zeuvendaagse-deelnemers brengen buiten bij de kerk een ode aan hen en hun familiehistorie.

20.00 uur, Koepelkerk, Veenhoopsweg 13, Smilde
In de mooie achtkantige koepelkerk van Smilde zorgen dichters/schrijvers Rense Sinkgraven, Marga Kool, Ton Peters en Jan Veenstra voor een markante avond vol literair vertier. Egbert Meijers en organist Klaas van der Kolk zorgen voor de muzikale creativiteit.

Het hele programma van deze week staat op de website dezeuvendaagse.nl. Iedereen kan de manifestaties bezoeken: de toegang – behalve bij de slotavond zaterdag – is gratis.

Een dagelijks verslag van de tocht is te lezen bij Woest & Ledig en bij Bart FM Droog.

drenthe.jpg



Leave a Response