Uitbreiding / renovatie Museum Plantin-Moretus

Op de prestigieuze Unescolijst van het Werelderfgoed staat één museum: het Antwerpse Museum Plantin-Moretus/ Prentenkabinet. Het unieke complex omvat een prestigieuze patriciërswoning en de enige nog ingerichte drukkerij-uitgeverij uit de 16de eeuw. Op 15 juli 2005 werd het museum ingeschreven op de exclusieve lijst van het Unesco-werelderfgoed.

Eerder, in 2002, werd al het Plantin-Moretusarchief, het nagenoeg intact gebleven bedrijfsarchief uit de periode 1555-1876 opgenomen in de lijst van het Unesco-werelderfgoed.

Om de unieke collectie documenten en prenten onder betere condities te kunnen bewaren wordt het museum uitgebreid met een nieuw bouwdeel met een leeszaal en daarboven vier verdiepingen met depots. De toegang tot de leeszaal komt in de Heilige Geeststraat nummer 8 (16de eeuw) dat gerestaureerd wordt.

Het ontwerp is van noAarchitecten en de bijzondere gevel werd uitgewerkt in samenwerking met kunstenaar Benoit van Innis en is geïnspireerd op de idee van de letterbak, waarin drukletters bewaard werden.

De renovatie en nieuwbouw moet eind 2016 gereed zijn, bij het 140-jarig bestaan van het museum. Ook zal dan een nieuwe museale opstelling de vele bezoekers verrassen.

Hieronder is in het journaalitem van 5 juni 2012 is aan het eind een schets van de nieuwbouw te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *