De laatste bundel van Adriaan Bontebal…

Adriaan Bontebal leest een gedicht van Bergman ( upload haagsdichtersgilde, 13 mei 2011)

Op 11 februari 2012 overleed de Haagse dichter Adriaan Bontebal – ‘De Carmiggelt van de kraakbeweging’ – op 59-jarige leeftijd.

Adriaan Bontebal was een Haags fenomeen, maar hij kreeg in de jaren negentig ook landelijk steeds meer bekendheid – door zijn rauwe straatpoëzie, zijn heel korte verhalen en zijn blog. Door een gruwelijk motorongeluk ging Bontebal sinds 1975 met een houten been door het leven, een gegeven waarover hijzelf de grootste grappen maakte.

Het motorongeluk veranderde zijn leven totaal. De computerprogrammeur uit Leidschendam begon met schrijven, puntige gedichten en korte verhalen met harde grappen.

Disco
In zijn groene jack
en gele spencer
vloekte hij
reeds voor
hij zijn bek open deed

Zijn eerste dichtbundels heetten De vuilnisman komt in elke straat (1983) en Alleen in bad (1984) en verschenen in eigen beheer. Bij uitgeverij In de Knipscheer verschenen de prozabundels Een goot met uitzicht (1988) en De Ark (1990). Hij las zijn werk regelmatig voor in jongerencentra en maakte met Sjaak Bral een theatertournee die hem ook landelijk meer bekendheid gaf. Bij de VPRO was hij een aantal jaren vaste gast in de Music-Hall, in de Avonden.

Savoir vivre
Je hele leven
pitten
Stilzwijgend
sterven
en dan toch
een leuke
advertentie
in de krant

  • dossier Adriaan Bontebal (1952-2012) bij de Koninklijke Bibliotheek

 

BOEK

Bij de jonge uitgeverij LetterRijn verschijnt nu de bundel Tot hier en niet verder ~ een leven in woorden. Deze bundel bevat gedichten en verhalen uit eerdere publicaties. Daarnaast staan er niet eerder gepubliceerd werk en enkele van zijn blogs in. De bundel sluit af met het laatste blog dat de schrijver, op 10 februari 2012, heeft geschreven.

De bundel, 196 pagina’s, is samengesteld door Sandra Salome en Theo van Rijn, de cover is van Melle de Boer.

ADRIAAN BONTEBAL MEMORIAL

Op zondagmiddag 23 september 2012 wordt in Theater de Regentes in Den Haag het boek gepresenteerd, tijdens een hommage aan Adriaan Bontebal, waaraan tal van dichters en vrienden een bijdrage zullen leveren (o.a. Frank Starik, Ingmar Heytze, Wim Noordhoek, Sjaak Bral en
Diana Ozon).

Bestellen – De bundel is verkrijgbaar in gedrukte vorm (€ 15,-) en ook als eBoek (€ 6,99).
Je kunt er nu op inschrijven door het sturen van een mail naar verhalenvertellers@live.nl
Als je vóór 22 september hebt betaald, dan worden er geen verzendkosten (€ 1,95) in rekening gebracht.

De netto opbrengst van de bundel zal o.a. gebruikt worden voor het inrichten van een Haags fonds bij uitgeverij LetterRijn. Het is de bedoeling om daarmee Haagse schrijvers te stimuleren en onder de aandacht van een groter publiek te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *