Argentijnse coöperatieve uitgeverij Eloísa Cartonera krijgt Grote Prins Claus Prijs 2012

http://www.youtube.com/watch?v=Sy_4eWeAOJI

We are Eloísa Cartonera, a work cooperative placed in the neighborhood of La Boca in the city of Buenos Aires, Argentina. We produce handmade books with cardboard covers. We purchase this cardboard from the urban pickers (“cartoneros”) who pick it from the streets. Our books are of Latin American literature, the most beautiful we had a chance to read in our lives, both as publishers as well as readers.

De Grote Prins Claus Prijs 2012 is toegekend aan Eloísa Cartonera. Deze Argentijnse non-profit uitgeverij publiceert handgemaakte boeken van gerecycled materiaal met een opmerkelijk esthetische en literaire kwaliteit. Tien andere kunstenaars, denkers, filmmakers en culturele organisaties uit onder meer Syrië, Birma en Somaliland/Somalië, worden daarnaast ook geëerd. [Prins Claus Fonds]

Eloísa Cartonera
Eloísa Cartonera (opgericht in 2003, Buenos Aires) is een coöperatie van ontwerpers en uitgevers, die handmatig boeken maakt van gerecycled materiaal. Het materiaal wordt verzameld door cartoneros, werklozen die in hun onderhoud proberen te voorzien na de politieke en economische crisis van Argentinië in 2001.

We first started selling both books as well as vegetables. We were an imediate success both in our neighborhoud as well as in the world press. Newspapers and radios from all around the world came to take pictures with us. We started realising how beautiful our books were and how much people liked them…

We designed a very simple work system. Making a cartonero-book is quite simple, but let’s not forget we do it all ourselves! The “cartoneros” bring the cardboard. To this we select, cut, paint, mount, glue, everything that a cartonero-book needs. We also print everything here, in an old German Multilit 1250, which we very slowly grow accustumed to, even if it not always works out so well.

Aangetrokken door Eloísa’s solidariteit, doneren zowel opkomende als gevestigde Latijns-Amerikaanse schrijvers korte verhalen, romans en andere vormen van literatuur aan de uitgeverij. Vanwege de collectieve, kleinschalige productiemethode zijn de boeken veel goedkoper dan de gemiddelde paperback. Lezers, cartoneros, schrijvers en kunstenaars; Argentijnen uit alle lagen van de samenleving profiteren van de uitgeverij, zowel op cultureel als financieel gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *