Het talent van Herman Brusselmans eindelijk (h)erkend?

Op 1 september maakte de jury van de AKO Literatuurprijs de longlist voor 2012 bekend. De grootste verrassing was natuurlijk de nominatie van Watervrees tijdens een verdrinking van Herman Brusselmans.

De vele tientallen boeken (tussen de 50 en 60 titels zijn er al waargenomen) die vanaf 1982 schijnbaar moeiteloos uit de pen van deze Vlaamse schrijver vloeiden bereikten al een flinke schare enthousiaste lezers, maar de belangstelling zal door deze nominatie ongetwijfeld sterk toenemen.

Wellicht dat de jury van deze prestigieuze prijs zich heeft laten beïnvloeden door de open brief die Arjen Fortuin, recensent bij NRC-boeken, in maart van dit jaar schreef aan de Nederlandse Taalunie, waarin hij voorstelde om Herman Brusselmans de Prijs der Nederlandse Letteren toe te kennen.

En al veel eerder zag een enkeling het talent glinsteren. Zo schreef Max Pam al in 1999, aan het einde van zijn bespreking van Het einde van mensen in 1967

Als er één probleem is dat Brusselmans zou kunnen bedreigen bij het schrijven van zijn komende veertig romans dan is het een te veel aan talent.

Zal de Prijs der Nederlandse Letteren nu nog een te grote stap zijn voor de meest verguisde, maar best verkopende, Vlaamse schrijver, het winnen van de AKO Literatuurprijs 2012 en de bijbehorende 50.000 euro moet absoluut kunnen.

Guggenheimer – Na het boek Watervrees tijdens een verdrinking, over de heftige periode in het leven van Brusselmans, nadat zijn vrouw hem na negentien jaar heeft verlaten, is inmiddels alweer een nieuw werk verschenen: Guggenheimer in de mode.

Als vervolg op de inmiddels moderne klassiekers, Guggenheimer wast witter (1996) en Uitgeverij Guggenheimer (1999), nu het derde deel waarin we Guggenheimer terug zien als rentenier die meer geld heeft dan een normaal mens op kan maken en hij de vrouwen beter wil gaan kleden middels zijn Guggenheimer Fashion Company.

Het boek ‘Guggenheimer in de mode’ werd door de schrijver gelanceerd op het boekenfeest Manuscripta,
waar Boekendingen uiteraard getuige van was



Leave a Response