Digitale collectie ‘Prentenboeken van 1810-1950’

prentenboeken5.jpg

Gisteren werd niet alleen de tentoonstelling ‘In het geheugen geprent’ geopend (zie vorige bericht) maar werd ook het startsein gegeven voor een nieuwe digitale collectie op de website Het geheugen van Nederland. Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in de aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag werd door KB-medewerker Dennis Schouten een toelichting gegeven over de opzet en inhoud van de digitale collectie.

In deze collectie zijn zeshonderdvijftig Nederlandstalige prentenboeken uit de periode 1810 tot 1950 bijeengebracht. Van Robinson Crusoë tot Flipje uit Tiel, van oude bakerrijmen tot de sprookjes van Grimm. De gedigitaliseerde prentenboeken zijn afkomstig uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek (die de grootste collectie in Nederland bezit), Bibliotheek Rotterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer.

prentenboeken8.jpg

Toegankelijkheid
De collectie vinden is als u deze link gebruikt niet moeilijk. De introductie tekst eindigt met de aanbeveling ‘Bekijk de topstukken van deze collectie. Dit levert een pover venstertje op, waar u niets aan heeft. Beter is om te klikken op het woord thema’s in het rijtje naast de tekst. Vanuit de pagina die dan verschijnt is verder kijken beter mogelijk.

De website van het Geheugen van Nederland behoort niet tot de meest toegankelijke verzamelingen. De navigatie is vaak onduidelijk en verwarrend. En als niet-onderzoeker zo maar iets bekijken is lastig. Het bekijken van de ’topstukken’ van bepaalde thema’s is absoluut onvoldoende.

De collectie prentenboeken maakt gelukkig gebruik van een recente verbetering in het tonen van zoekresultaten middels een ‘galleryview’. Hierbij worden de covers van de gevonden boeken getoond met twintig stuks per ‘pagina’. Zie de afbeelding hieronder.

prentenboeken6.jpg

prentenboeken7.jpg

Na het klikken op een afbeelding komt het betreffende boek in beeld met daaronder een ‘bladerbalk’ en daaronder de omschrijving van het object. Klikken op ‘zoom afbeelding’ geeft een nieuw (extra) venster met vergroting en zeer veel mogelijkheden tot manipuleren. Dit werkt uitstekend!

Maar in terugkeren naar bijvoorbeeld de pagina met thema’s is dan weer niet voorzien!

Maar goed, het kunnen bekijken van zoveel, vaak schitterende, ontroerende of komische teksten en tekeningen is een bijzondere aanwinst en de inspanningen om tot dit resultaat te komen verdienen alle lof.

PS – Alle prentenboeken gelijk in beeld kan ook via deze link.



Leave a Response