Festival Literaire Meesters – J. Slauerhoff – 10/25 nov 2012

http://vimeo.com/49723879
Van 10 t/m 25 november 2012 vindt in Utrecht de derde editie plaats van het festival ‘Literaire Meesters’, ditmaal gewijd aan de Nederlandse schrijver J. Slauerhoff (1898-1936). Literaire Meesters herdenkt de dichter en wereldreiziger met theatervoorstellingen, lezingen, speelfilms, concerten, literaire diners en een expositie.

Slauerhoff werd een van de grootste Nederlandse dichters vanwege zijn diep melancholische gedichten en zijn leven als wereldreiziger en bohémien. Zijn werk werd in het Frans, Italiaans, Duits, Portugees, Servokroatisch, Slowaaks, Chinees en Sloveens vertaald. Zijn Verzameld Werk beleefde tot op heden twintig drukken.

Literaire Meesters volgt deze rusteloze ziel op zijn zwerftochten langs de Spaanse en Portugese kusten, de Zuid-Amerikaanse havens en de Chinese nachtclubs.

Op het programma staan onder andere een overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Slauerhoff in de Universiteitsbibliotheek, met originele handschriften, eerste drukken en objecten die een rol speelden in Slauerhoffs oeuvre. Ook is er een serie voordrachten van Slauerhoffs poëzie, vertolkingen van zijn gedichten als fado’s en flamenco’s, de presentatie van de langverwachte vertaling van De Lusiaden (het epos van Slauerhoffs held Camões), een filmprogramma met bijzondere films rond de schrijver, lezingen over de teksten van de auteur, literaire diners en een theaterprogramma waarin zijn leven en werk op de planken wordt gebracht.

Bij de trailer hoor je de prachtige muziek van fado-zangeres Cristina Branco die de gedichten van Slauerhoff vertolkte op de cd ‘Cristina Branco canta Slauerhoff’. Op 10 november zal Cristina Branco het Slauerhoff Festival openen.

UPDATE – TV-zender Cultura24 sluit aan bij het Slauerhoff Festival en schenkt in de week van 12 t/m 16 november volop aandacht aan deze Nederlandse dichter en scheepsarts. Elke avond vanaf 20:00 uur. Kijk voor de programmering en achtergrondinformatie op de website Cultura24.

Hoogtepunten van deze speciale week: op maandag een portret van de dichter uit 1971, met onder meer een gesprek met de zus van Slauerhoff en vriend en collega A. Roland Holst. In Van Gewest tot Gewest: een busreis met journalist Gerrit Jan Zwier langs plaatsen in Friesland waar Slauerhoff verbleef. Zoals de pastorie te Jorwerd, waar Slauerhoffs liefde Heleen Hilleris-Lambers woonde. De documentaire Cristina Branco – A Minha Casa gaat over Fado-zangeres Cristina Branco. Zij raakte geïnspireerd door de vertaalde gedichten van Slauerhoff over Lissabon, de Taag, over het leven en de dood. Geïntrigeerd besloot ze deze gedichten op muziek te zetten. Het succes was enorm. En kijk naar Wim de Bie, die zich inleeft in het gedicht In Nederland.



Leave a Response