Paul Bogaers – ‘Onderlangs’ – een literair kunstproject

bogaers1.jpg

Onderlangs is een roman waaraan de Tilburgse kunstenaar/fotograaf Paul Bogaers al bijna veertien jaar werkt. Na eerdere aankondigingen, die vervolgens werden uitgesteld, zal het boek nu eind oktober verschijnen bij Uitgeverij IJzer.

Wat het boek bijzonder maakt is de werkwijze van Paul Bogaers. In een artikel in Univers, weekblad van de Universiteit Tilburg staat daarover:

... Een ander, verwant en uiterst tijdrovend pad dat Bogaers bewandelt, is het literaire. Al één roman, ‘Tropenwee’, heeft hij op zijn naam staan. Aan de tweede, ‘Onderlangs’, werkt hij – met onderbrekingen – inmiddels al veertien jaar, wat op zichzelf al een absurdistische onderneming lijkt. Het eerste deel ervan hoopt hij dit jaar te voltooien.

Het gaat om romans waarvan Bogaers zelf geen letter op papier zette, maar helemaal heeft samengesteld met tekstfragmenten uit bestaande boeken. Niet alleen fictie, maar ook oude medische encyclopedieën, biologieboeken of andere werken van natuurwetenschappelijke aard dienen als basismateriaal. Typografisch blijft zichtbaar waar uit een andere bron is geput. Het resultaat is een absurdistisch verhaal van een uitermate naïeve ik-figuur op zoek naar de ideale vrouw. Hetgeen uiterst bizarre en hilarische situaties oplevert. Dat de op deze wijze samengestelde dialogen een bron zijn van misverstanden, ligt voor de hand. Het zijn de consequenties van het procédé, maar tegelijkertijd veelzeggend over onze alledaagse (zap)wereld vol onbegrip.

De uitgangspunten zijn exact hetzelfde als in zijn fotografie: ook hier roept Bogaers door associatief verbanden te leggen een suggestieve, magische en bizarre wereld op. [Ingrid Luycks – 13 april 2006]

bogaers2.jpg

– Meer foto’s van een atelierbezoek bij Paul Bogaers op de website van Cubra.

bogaers3.jpgHet omslag blijft nog een verrassing. In de aanbiedingsbrochure 2007 staat als omslag de linkerafbeelding, op de website van de uitgever staat als cover de versie rechts.

Onderlangs
P. Bogaers (1961)
Uitgeverij: IJzer

ISBN: 978-90-8684-006-9
320 pag.Prijs: €18,50
Verschijnt: 30 oktober 2007

* Update: Op 27 oktober 2007 is het boek gepresenteerd in het auditorium van Museum De Pont in Tilburg.



Leave a Response