Van Houten chocolade & cacao – boek en tentoonstelling

Deze maand verschijnt een monografie over het voormalige Nederlandse wereldconcern C.J. van Houten & Zoon uit Weesp. Voor het eerst is de fascinerende geschiedenis van dit bedrijf zo uitvoerig opgetekend.

Uitgebreid bronnen- en archiefonderzoek door auteur Peter van Dam gedurende een periode van acht jaar leverde veel nieuwe inzichten op.

Speciale aandacht is er in het boek voor het vooruitstrevende reclamebeleid van het bedrijf, waardoor de merknaam Van Houten op de meest exotische plaatsen bekend werd. Daarbij werd geen middel onbenut gelaten; reclamefilms, bladmuziek, affiches, chromo’s, advertenties, ansichtkaarten, naast de kunstzinnig uitgevoerde verpakkingen en een eigen tijdschrift. Van Houten is nog steeds een van de meest bekende merknamen ter wereld.

Boekpresentatie – Het boek van Peter van Dam zal worden gepresenteerd bij de opening van de gelijknamige expositie in het Affichemuseum te Hoorn op zondag 21 oktober 2012, om 16.00 uur.

Peter van Dam
Cacao- en chocoladefabriek C.J. van Houten & Zn. 1815-1971 ; Opkomst en ondergang van een wereldmerk
Lecturis Publishing in samenwerking met [Z]OO Producties, Eindhoven, oktober 2012
hardcover, 385 illustraties, index, 256 pagina’s, 32 x 24 cm
ISBN 9789070108779, verkoopprijs € 27,50 [zie bij bol.com]

 Tentoonstelling

Deze bijzondere tentoonstelling is te zien vanaf 21 oktober 2012 t/m 6 januari 2013.
Vele affiches laten zien hoe chocolade- en cacaofabrikanten zich meer dan honderd jaar manifesteerden op schitterend uitgevoerde affiches. Zoals de titel van de expositie al aangeeft, zal de nadruk in deze tentoonstelling vooral liggen, op datgene wat de firma van Houten aan ‘plakkaten’ heeft geproduceerd. Er ontstaat een prachtig tijdsbeeld, waarin werk van kunstenaars en afficheontwerpers zoals Willy Sluiter, Frans Mettes en Cor van Velsen te zien zal zijn.

Lees meer over de geschiedenis van Van Houten in Weesp op de website van het Gemeentemuseum aldaar. De Van Houten Cacaofabriek was van 1850 tot 1971 in Weesp gevestigd. In het museum is permanent reclamemateriaal van Van Houten Cacao te zien zoals affiches, wikkels, foto’s, boeken en verpakkingen.

Op de site ‘het geheugen van Nederland‘ zijn 36 afbeeldingen van reclameuitingen van Van Houten opgenomen.

Van Peter van Dam verschenen eerder de volgende titels:

  • Ir Louis C. Kalff (1897-1976) : Het artistieke geweten van Philips, 2006 – [bol.com]
  • N.P. de Koo (1881-1960) : grafisch vormgever en Interieurarchitect, 2008 – [bol.com]
  • De art deco van Ella Riemersma (1903 – 1993) : illustratrice en boekbandontwerpster, 2010 – [bol.com]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *