De kastjes van Kees Buddingh’ te zien in Dordrechts Museum bij tentoonstelling ‘Kastjes Kijken’

Van 24 november 2012 tot en met de Boekenweek in maart 2013 is in het Dordrechts Museum de tentoonstelling ‘Kastjes Kijken’ met het beeldende werk van de Dordtse dichter Kees Buddingh’ (schrijversnaam C. Buddingh’). In de tentoonstelling zijn kastjes te zien met wonderlijke taferelen en poëtische titels, die de dichter tussen 1971 en 1974 maakte.

Naast de ruim zestig kastjes die voor deze tentoonstelling bijeen zijn gebracht, worden er collages getoond, documenten en archivalia. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn film en tv fragmenten van de dichter, die in de jaren zeventig geregeld op de televisie was.

Buddingh’ wordt gerekend tot de populaire dichters van zijn generatie. Een doorbraak tot nationale bekendheid was zijn optreden tijdens ‘Poëzie in Carré’ (1966). Behalve gedichten bestaat zijn oeuvre uit romans, verhalen, aforismen, essays en dagboeknotities. Buddingh’ liet ruim duizend gedichten na**. Van de beroemde Gorgelrijmen tot de autobiografische sonnetten over zijn jeugd in geliefde Dordrecht, waarvan hij ereburger is.

Wat weinig mensen weten is dat de dichter ook korte tijd ambities had op het gebied van de beeldende kunst.

Geïnspireerd door een bezoek aan een tentoonstelling over Man Ray in Museum Boijmans Van Beunigen, begon hij objecten te maken, met een surrealistische opstelling van materialen. Buddingh’ gebruikte daarvoor oude sigarenkistjes, die hij verfde en beplakte en waarin hij ‘waardeloze’ spullen, afgedankt speelgoed en reclamemateriaal verwerkte. Later liet hij plankjes op maat zagen om de kastjes in het door hem gewenste formaat te maken. De kastjes kregen poëtische titels. Buddingh’ maakte ruim honderd kastjes, afgewisseld met andere objecten en een tiental schaakcollages. Zelf zag hij ze meer als driedimensionale gedichten. Hij sprak dan ook over ‘dichten in een ander medium’.

Wim Huijser – biograaf van Kees Buddingh’, gaf een aanzet tot deze tentoonstelling met een artikel in het tijdschrift De Parelduiker (2011 nr 1) over de minder bekende artistieke kant van de Dordtse dichter: het verhaal achter de ‘droomkastjes’ en schaakcollages.

Boek – Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Kastje kijken – C. Buddingh’ als beeldend kunstenaar, met veel foto’s van de kastjes, objecten en collages die Buddingh’ tussen 1971 en 1974 maakte. De tekst is van Wim Huijser; Laurens van Krevelen (oud-directeur van uitgeverij Meulenhoff en kenner van het surrealisme) schrijft er een inleiding bij.

… een mooie extra dimensie aan Buddingh’s werk. Zijn uitgangspunt was altijd het kleine en onaanzienlijke en daarmee heeft hij ook zijn kastjes inhoud gegeven en er in beeldende zin een dimensie aan toegevoegd. (Wim Huijser)

Activiteiten – Bij de tentoonstelling zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd, zoals stadswandelingen en lezingen. Raadpleeg voor het programma de website van het Dordrechts Museum.

** Wim Huijser verzorgde de uitgave Buddingh’ gebundeld, waarin alle gedichten van Kees Buddingh’ bijeen zijn gebracht. Het boek – met een omvang van 1224 pagina’s – verscheen in 2010 bij Nijgh & Van Ditmar.

Meer over Buddingh’ bij Wikipedia en Schrijversinfo

Eerdere berichten over Buddingh’ bij Boekendingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *