Excursie naar schrijversgraven op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag

begraafpl3.jpg

Op 2 november 2007 is er in Den Haag de jaarlijkse Dag van de Haagse Geschiedenis.

Zwaartepunt van de activiteiten ligt binnen een straal van 1 km2 rondom de Grote Kerk, waar het publiek vanaf 12 uur welkom is. Een greep uit wat er allemaal te doen is:
– Speurtochten en wandelingen langs monumenten en historisch interessante plaatsen
– Activiteiten en rondleidingen in gebouwen waar cultureel erfgoed instellingen gevestigd zijn.
– Voorleessessies uit o.a. de bundel Haga Vocalis
– Jenever proeven bij Van Kleef (?)
en…

Haagse schrijvers bezoeken op de begraafplaats – 2 november 2007

Conservator Dick Welsink van het Letterkundig Museum zal aan de hand van documenten uit het archief van het museum inzicht geven in een aantal bekende en minder bekende ‘Haagse’ auteurs. Vervolgens reist hij met u naar Oud Eik en Duinen en leidt hij u langs hun graven en vertelt hij bijzonderheden over hun leven en dood, en in voorkomende gevallen, over hun begrafenis.

Het hele programma duurt van 13.00 u (vertrek van Grote Kerk naar het Letterkundig Museum) tot 16.15 u (terug in Grote Kerk). Vooraf opgeven als u mee wilt, zie het programma en informatie bij het Letterkundig Museum.

begraafpl2.jpg

Begraafplaats Oud Eik en Duinen
Een oude en mooie begraafplaats met onder andere de graven van F. Bordewijk, P.C. Boutens, Menno ter Braak, Louis Couperus en C.E. van Koetsveld.

Lees meer over deze begraafplaats op de prachtige website Stichting Dodenakkers.nl, waar veel informatie is te vinden over begraafplaatsen en ‘beroemde graven’, waaronder uiteraard die van schrijvers.

begraafpl1.jpg

Waarschuwing voor de reiziger

Als u zelf op een mooi weekend een bezoek aan deze begraafplaats wilt brengen moet u er rekening mee houden dat er totaal geen informatie voorhanden is. Het informatiebord bij de ingang geeft hoog op over de kwaliteiten van de begraafplaats en de mooie rondwandelingen die er zijn uitgezet langs interessante graven, maar het kantoortje is gesloten en er is geen beeldscherm o.i.d. om graven te kunnen lokaliseren. Er is zelfs geen website van deze begraafplaats!! (updatewebsite Oud Eik en Duinen, waar nu ook wandelroutes zijn te downloaden.)

Uit bijgaande foto’s van ‘Oud Eik en Duinen in herfstsfeer’ begrijpt u dat ons bezoek dit weekend desondanks een waar genoegen was.

begraafpl4.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *