Tentoonstelling ‘Het Aanzien van Amsterdam’ – panorama’s en kaarten uit de Gouden Eeuw

kaart-amst.jpg

Het Aanzien van Amsterdam – panorama’s, plattegronden en profielen uit de Gouden Eeuw
vrijdag 19 oktober 2007 tot en met zondag 6 januari 2008

bazel1.jpgNa Rome en Venetië is er geen stad zo vaak in beeld gebracht als Amsterdam. Als het gaat om afbeeldingen van de hele stad — panorama’s, plattegronden en profielen — is Amsterdam zelfs onbetwist nummer één. In de zestiende en zeventiende eeuw zijn er in Amsterdam duizenden van dergelijke gezichten op de hele stad gemaakt. Deze kaarten bieden een nauwkeurige en gedetailleerde weergave van de stad en van de opeenvolgende uitbreidingen in de Gouden Eeuw.

Het Amsterdamse Stadsarchief heeft deze tentoonstelling ingericht in de expositieruimte van het pas geopende gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat.

Het Stadsarchief is in het trotse bezit van een waardevolle collectie uitzonderlijk grote wandkaarten en wandprofielen. De kaarten werden gemaakt om openbare gebouwen en deftige handelskantoren allure te verlenen. Al deze kaarten zijn fijn gedetailleerd, fraai gedecoreerd, perfect gedrukt en vakkundig met de hand gekleurd. Zo’n stadsplattegrond was zonder twijfel een handig middel om zich te oriënteren in de stad, maar ook een geliefde manier om burgerzin en plaatselijke trots uit te drukken. Een monumentaal stadsportret was bovendien uitstekend geschikt als relatiegeschenk voor binnen- en buitenlandse personen en instellingen.

Boeken
bazel2.jpg Bij de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij THOTHHet Aanzien van Amsterdam, panorama’s, plattegronden en profielen uit de Gouden Eeuw‘. Het boek is in full colour uitgevoerd en bevat uitklapbare platen. Het is verkrijgbaar in de Stadsboekwinkel en in de boekhandel. Prijs € 44,90.

Bij dezelfde uitgeverij verscheen in september het boek ‘De Bazel, Tempel aan de Vijzelstraat in Amsterdam‘. Daarin wordt de hele ontwerp- bouwgeschiedenis van dit imposante pand beschreven, plus de transformatie van gesloten bankgebouw tot open archiefinstelling.
192 Pagina’s, rijk geïllustreerd, € 39,90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *