Expositie in Museum Boerhaave: Geletterd & Geleerd. Brill: 330 jaar typografie voor de wetenschap


Geletterd & Geleerd. Brill: 330 jaar typografie voor de wetenschap.

Museum Boerhaave van 10 november 2012 tot en met 19 mei 2013.

Museum Boerhaave in Leiden organiseert van 10 november 2012 tot en met 19 mei 2013 de tentoonstelling Geletterd & Geleerd. Brill: 330 jaar typografie voor de wetenschap.

In 2013 viert wetenschappelijke uitgeverij Brill – sinds 1683 gevestigd in Leiden –  haar 330 jarige bestaan. Sinds haar ontstaan in 1683 heeft de uitgeverij Brill een grote reputatie opgebouwd als uitgever van wetenschap, maar ook als specialist in het drukken in uiteenlopende, complexe schriften – van Arabisch tot lokale talen tot Aramees, Chinees en andere Aziatische talen.

Geletterd & Geleerd. Brill: 330 jaar typografie voor de wetenschap brengt aan beide kwaliteiten een historisch maar ook actueel georiënteerde hommage, culminerend in de presentatie van een nieuwe letter ‘the Brill’, ontworpen om de druktechnische complicaties die vreemde schrifttekens tot nu toe met zich meebrachten te elimineren.

Het ‘Brill’-lettertype – Brills uitgeefactiviteiten bestrijken in principe teksten in alle talen uit alle perioden van de wereldgeschiedenis. Vaak worden teksten in hun oorspronkelijke schrift uitgegeven, maar even vaak omgezet naar het Latijnse schrift, waarvoor een ontzaglijk aantal accenten en bijzondere tekens nodig is. Geen enkel bestaand lettertype kon dat allemaal leveren. Daarom werd besloten een eigen lettertype te laten ontwikkelen. Het zou bovendien aan auteurs gratis ter beschikking worden gesteld. John Hudson, de gerenommeerde ontwerper van meertalige lettertypen, voltooide in 2012 de nieuwe letter van Brill. Het lettertype bevat meer dan 5.100 tekens.

Boek – In 2008 gaf uitgeverij Brill bij haar 325 jarig bestaan een rijk geïllustreerd boek uit onder redactie van Sytze van der Veen, met bijdragen van Paul Dijstelberge, Mirte D. Groskamp en Kasper van Ommen: Brill. 325 jaar uitgeven voor de wetenschap (zie eerder bericht bij BD).

Dit boek is nog verkrijgbaar bij bol.com voor € 20,00.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *