Peter Terrin wint de AKO Literatuurprijs 2012

Vanavond werd in de Centrale Bibliotheek in Den Haag door juryvoorzitter Jozias van Aartsen Peter Terrin uitgeroepen tot winnaar van de AKO Literatuurprijs 2012 met zijn boek Post mortem.

uit het juryrapport…

… de realiteit laat zich niet inpakken in een plotstructuur. Zeker niet wanneer het dierbaarste dat je hebt opeens dreigt weg te vallen: de dochter krijgt een herseninfarct en haar leven hangt aan een zijden draadje. Het geluid van de typemachine moet haar uit haar coma halen, maar het geratel van de verbeelding is niet opgewassen tegen deze werkelijkheid. De ontroerende passages over de dochter in doodsnood en haar angstige ouders hakken er door de strakheid van de taal extra in. Indrukwekkend is de manier waarop het besef zich opdringt: je kunt schrijven wat je wil, uiteindelijk kiest het verhaal jou uit.

De schrijver kreeg een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 euro. Hij droeg de prijs op aan zijn dochtertje Renée.

Peter Terrin werd twee keer eerder genomineerd voor de Ako literatuurprijs voor zijn roman Blanco en verhalenbundel De Bijeneters. In 2010 werd zijn boek De bewaker genomineerd voor de Libris literatuurprijs en won hij daarmee de Europese Literatuurprijs.

De andere genomineerde titels waren:

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Marente de Moor met haar boek De Nederlandse maagd.

 



Leave a Response