Nieuwe stadsbibliotheek in Predikherenklooster Mechelen – plan te zien op expositie tot 30 nov.

Tegen 2018 heeft Mechelen de mooiste bibliotheek van het land…

In juli 2012 heeft de stad Mechelen het ontwerp voor een nieuwe openbare hoofdbibliotheek ontvouwd. Daarvoor wordt het leegstaande zeventiende eeuwse imposante Predikherenklooster gerestaureerd. Kostenplaatje van het project bedraagt 20 miljoen euro. Uit vijf ontwerpen koos een jury voor het plan van het Nederlands-Duitse ontwerpersteam KSA | HildundK  BV, die zullen instaan voor de complete restauratie en herinrichting van de bibliotheek.

Als alles volgens plan verloopt, neemt de stadsbibliotheek in 2018 haar intrek in het imposante Predikherenklooster.

Het barokke Predikherenklooster in Mechelen is gebouwd in de 17e eeuw, werd al in de 18 e eeuw ontwijd, had vervolgens in de 19e een 20ste eeuw voornamelijk een militaire bestemming en staat al sinds 1975 leeg. De indrukwekkende ruïne maakt samen met het nieuwe Holocaustmuseum, de Kaserne Dossin en het nieuwe Tinelpark deel uit van de Tinelsite, een ambitieus ontwikkelingsgebied aan de rand van het centrum.

Het programma van eisen verdeelt de nieuwe bibliotheek in drie zones, de zone ‘nabij’ met levendige ruimten voor multifunctioneel gebruik;  de zone ‘diep’ voor mensen die een rustige werkplek zoeken en geconcentreerd willen lezen en studeren; en de zone ‘midden’, de algemene bibliotheek voor volwassenen en kinderen.

De ruimten van de voormalige kloosterbibliotheek bevinden zich op de verdieping in de pandgang. Deze ruimten zijn met hun mooie gewelven, de fraaie verhoudingen en het zachte licht ook nu nog ideaal geschikt voor het gebruik als klassieke studiebibliotheek.

De ruimten op het gelijkvloers worden ingericht als zone ‘nabij’ met inkomhal, (kranten-)café, en cyberzone. Het binnenhof dient als terras en polyvalente ‘buitenkamer’. Met de verschillende ingangen en openbare functies op het gelijkvloers opent zich het gebouw naar de stad.

 

Expositie – Tot 30 november 2012 loopt in het huidige bibliotheekgebouw een expo waarop de ontwerpers je met foto’s,  tekeningen, plannen en maquettes meenemen  naar het kloostercomplex zoals het was, is en het tegen 2018 zal zijn. Op zondag 28 oktober, 4 november en 18 november is er ook telkens iemand aanwezig om vragen te beantwoorden en wordt er om  11 uur een presentatie gegeven over dit bijzondere stadsproject.
> bibliotheek Mechelen



One Response to “Nieuwe stadsbibliotheek in Predikherenklooster Mechelen – plan te zien op expositie tot 30 nov.”

  1. zolang | sfcdt schreef:

    […] horen ( http://www.mechelen.be/4680/themes/8/bibliotheek.html ), gelukkig zijn anderen alerter:  https://www.boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=12295. zolang dit land niet nadenken kan, is er van civilisatie geen […]

Leave a Response