Campagne ‘Nederland Leest’ is weer van start gegaan

De nationale leescampagne Nederland Leest wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd en duurt van 1 tot 30 november 2012.

Dankzij de voorpubliciteit en de tv-uitzendingen zal het weinigen zijn ontgaan dat dit ‘De donkere kamer van Damokles’ van W.F. Hermans centraal staat.

De donkere kamer van Damokles is een Nederlandse oorlogsroman van Willem Frederik Hermans, uitgebracht in 1958. Het is Hermans’ meest gelezen boek en populair onder scholieren (voor de literatuurlijst). In 1963 werd het verfilmd onder de titel Als twee druppels water door Fons Rademakers, met in de hoofdrol Lex Schoorel.

 

Leden van de bibliotheek krijgen een gratis exemplaar van het boek, waarbij gekozen kan worden uit een groen of een rood omslag.

Een keuze die aansluit bij een van de vragen die het boek opwerpt: was de hoofdpersoon goed of fout tijdens de oorlog.

Over de keuze goed of fout worden lokaal debatten georganiseerd en de winnaar daarvan kan deelnemen aan een groot slotdebat op 30 november. Twee grote tribunes, eentje rood, eentje groen. Gastheer Philip Freriks.

Meer info over het boek, de schrijver en alle lokale activiteiten is te vinden op de website Nederland leest

Boek – Een luxe editie van De donkere kamer van Damokles met harde kaft is vanaf 1 november voor € 10,- verkrijgbaar in de boekwinkel.

Deze editie bevat een speciaal katern getiteld ‘De donkere kamer van Damokles doorgelicht’, waarin het boek vanuit verschillende perspectieven wordt belicht door Christiaan Weijts, Frank en Maarten Meester en Corine Koole.

Eerdere titels in deze campagne – Vorig jaar stond Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert centraal. Daarvoor waren dat De grote zaal van Jacoba van Velde (2010), Oeroeg van Hella S. Haasse (2009), Twee vrouwen van Harry Mulisch (2008), De gelukkige klas van Theo Thijssen (2007) en Dubbelspel van Frank Martinus Arion (2006).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *