‘Zot van Boeken’ – documentaire op Canvas tv over de tweedehandsboekenmarkt op de Ajuinlei in Gent

CANVAS tv vertoont op zondag 4 november 2012 om 21:35 u de documentaire ‘Zot van Boeken’ over de tweedehandsboekenmarkt op de Ajuinlei in Gent. De documentaire heeft een speelduur van 55 minuten en werd gemaakt door Maris De Smet en Sofie Rycken.

Elke dag worden nieuwe boeken op de markt gebracht en elke dag worden oude boeken tot pulp vermalen: de kringloop van de consumptiemaatschappij. Al ettelijke keren is de dood van het boek aangekondigd, maar het medium biedt hardnekkig weerstand. Zo bewijst het succes van de tweedehandsboekenmarkt op de Ajuinlei in Gent: in vijf jaar tijd groeide het evenement uit tot een vaste zondagse afspraak voor vele Gentenaren. In deze documentaire Zot van boeken volgt Canvas enkele vaste waarden en toevallige passanten, kopers en verkopers, met één gemeenschappelijke eigenschap: de passie voor het boek.

In september 2007 werd het plan gerealiseerd om in Gent een wekelijkse boekenmarkt te beginnen. Daartoe werd de Ajuinlei iedere zondag autovrij gemaakt en er werden houten boekenkisten gemaakt. ‘Een beetje naar het model van Parijs’, volgens deken Patrick De Graeve van de dekenij Sint-Michiels, die samen met Thierry Bonnaffé van de Nudes Gallery, het initiatief nam voor de boekenmarkt.

Inmiddels is de boekenmarkt een geliefd element in het Gentse stadsleven en in mei van dit jaar kreeg men toestemming om de markt uit te breiden naar de Recollettenlei.

Zeker bij mooi weer is de Boekenmarkt op de Ajuinlei een groot succes. Aanvankelijk was er wat wantrouwen, maar die markt groeide uit tot een hype. De standen langs de Ajuinlei Рmet zicht op de Leie Рlokken niet alleen boekenliefhebbers, maar ook flaneurs die langs de Gentse markten kuieren. Gent is dan een klein beetje Parijs-aan-de-Leie. (Thierry Bonnaff̩ in het Nieuwsblad, 5 mei 2012)

  • website Dekenij Sint-Michiels


Leave a Response