Tentoonstelling – Een Boekje Open… Haarlem, stad van drukkers, uitgevers en schrijvers!

haarlem1.jpgVanaf 27 oktober 2007 is er in het Historisch Museum in Haarlem een tentoonstelling te zien over Haarlem als stad van drukkers, uitgevers en schrijvers.

Haarlem kent op dat gebied een rijke traditie. De eerste drukkerij was al in 1484 in Haarlem gevestigd. Bekende drukkersfamilies zijn de Casteleyns, de uitgevers van de Opregte Haerlemsche Courant, en de firma Enschedé.

Door de eeuwen heen woonden en werkten hier tal van schrijvers. In de 19e eeuw woonden hier Nicolaas Beets, Conrad Busken Huet, Frederik van Eeden, Jacobus van Looy en Lodewijk van Deyssel. Ook in de 20ste eeuw is Haarlems literaire traditie bewaard gebleven met schrijvers als Godfried Bomans, Harry Mulisch, Louis Ferron, Lodewijk Wiener en vele anderen.

haarlem2.jpg.

En natuurlijk is er de Haarlemse mythe: Laurens Janszoon Coster, die in ieder geval voor de Haarlemmers nog altijd een belangrijk symbool is voor alles wat met het drukken van boeken te maken heeft.

Wat is er te zien?
In zaal 1 aandacht voor Coster, de oudste lofdichten op Haarlem, de Haarlemse liedboekjes en de rederijkerskamers. In samenwerking met de Stadsbibliotheek worden mooie oude boekdrukken tentoongesteld.
In zaal 2 wordt een ouderwetse studeerkamer ingericht en worden de bibliotheken van Haarlem zoals de Stadsbibliotheek, de Nutsbibliotheek en de Katholieke Openbare Bibliotheek belicht.
En in zaal 3 wordt de doorgaande literaire traditie van de 19e eeuw tot nu toe verbeeld aan de hand van portretten, manuscripten en boeken van 10 Haarlemse schrijvers.

De tentoonstelling is te zien van 27 oktober 2007 tot 31 mei 2008.
Historisch Museum Haarlem, Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *