The Mastaba – Christo bouwt sculptuur van 400.000 olievaten in de woestijn van Abu Dhabi

Computer simulation of Christo and Jeanne-Claude’s work in progress, The Mastaba.

Christo, de Bulgaarse kunstenaar (1935) die vooral bekend werd door projecten waarbij gebouwen en bruggen worden ingepakt, gaat nu ‘de grootste sculptuur ter wereld’ realiseren in de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten. Na jarenlange voorbereidingen is er nu toestemming en voldoende geld om te beginnen.

It will be the largest sculpture in the world, made from 410,000 multi-colored barrels to form a mosaic of bright sparkling colors, echoing Islamic architecture. The Mastaba is an ancient and familiar shape to the people of the region.

The Mastaba will be 150 meters (492 feet) high, 225 meters (738 feet) deep at the 60 degree slanted walls and 300 meters (984 feet) wide at the vertical walls. The top of The Mastaba will be a horizontal surface 126.8 meters (416 feet) wide and 225 meters (738 feet) deep. (meer bij Christo)

According to engineers, the Mastaba could last for 5,000 years.

Het gebruik van olievaten is niet nieuw voor Christo en Jeanne-Claude (zijn vrouw, in 2009 overleden). Zie hier een overzicht van ontwerpen en projecten met oliedrums. En zelfs in Nederland is een (bescheiden) sculptuur te vinden, bestaande uit 56 beschilderde olievaten (zie Kröller-Müller Museum).

BOEK
Bij uitgeverij Taschen is een boek verschenen over het project Mastaba, waarin het verloop tot nu toe van idee (1977 werden de eerste plannen al ontwikkeld) tot aanstaande realisatie wordt beschreven.

History in the making. A new wonder of the world. The Mastaba will not only be Christo and Jeanne-Claude’s greatest achievement and only permanent large-scale work, but also the biggest sculpture in the world and one of the most significant creations in history. Conceived in 1977, The Mastaba takes its name from an ancient word describing a trapezoidal structure with a flat top, two vertical walls and two outward sloping sides.

Christo and Jeanne-Claude: The Mastaba. Project for Abu Dhabi
Hardcover, 29 x 27 cm, 176 pages, ISBN 978-3-8365-4209-8, € 39,99
Multilingual Edition: Arabic, English

This book, designed by Christo himself, tells the story of the project  from 1977 until today and is illustrated throughout with the photography of Christo and Jeanne-Claude’s exclusive photographer, Wolfgang Volz. The evolution of The Mastaba is also captured through images of Christo’s earliest drawings from the 1970s to his most recent work, and through the publication of maps, technical data, and engineering drawings. Many of these images and documents are published here for the first time.

o.a. te koop bij  bol.com | book depository

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *