‘Boeckenbinden! De Bray anno nu’ – tentoonstelling in het Noord-Hollands Archief

Boeckenbinden! De Bray anno nu

In de 17e eeuw schreef Dirck de Bray zijn ‘Kort onderweijs van het boeckenbinden’, een geïllustreerde handleiding voor het binden van perkamenten en leren boekbanden. Het handschriftje is bewaard gebleven en terecht gekomen in de collectie van het Noord-Hollands Archief.

Op de website van het Noord-Hollands Archief is hier via een powerpoint-presentatie het complete originele boekje te zien.

De handleiding van De Bray is een uniek document, omdat het de enige volledige uiteenzetting is over het boekbinden voor het begin van de 18e eeuw.

De tentoonstelling brengt de geschiedenis van het  boekje in beeld en toont daarnaast de bindtechniek zoals De Bray die heeft beschreven, met voorbeelden van de verschillende stadia in het proces.

De Bray was echter niet alleen boekbinder, maar vooral ook beeldend kunstenaar. Aan zijn werk als zodanig wordt ook aandacht besteed.

Verder is er een nagebouwd interieur van een boekwinkel annex boekbinderij uit de tijd van De Bray te zien in de Janskerk, gebaseerd op de fraaie tekeningen van De Bray zelf. Gedurende drie dagen in de kerstvakantie worden hier demonstraties gegeven van de diverse technieken van het handboekbinden.

Handboekbinden – Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling laat zien dat het boekbinden nog steeds leeft en dat de door De Bray beschreven technieken ook heden ten dage nog worden gebruikt!

In 2012 werd een facsimile (replica) van het boekje van Dirck de Bray uitgegeven, voorzien van een inleiding, transcriptie en parafrase. Een aantal exemplaren werd als losse katernen verkocht aan handboekbinders, met de vraag er zelf een gebonden boek van te maken. Circa vijftig voorbeelden van deze handgebonden boeken zullen op de tentoonstelling te zien zijn.

Een voorbeeld van een fraai, handgebonden exemplaar ziet u hieronder.

De tentoonstelling ‘Boekenbinden! De Bray anno nu’, een samenwerking van het Noord-Hollands Archief en de Stichting Handboekbinden, wordt zaterdagmiddag 8 december geopend in de Janskerk te Haarlem.

De tentoonstelling is te bezichtigen van dinsdag 11 december 2012 t/m vrijdag 4 januari 2013 tijdens de openingstijden van het archief: dinsdag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur en zaterdag van 9.00-14.00 uur. Van 27 december t/m 29 december zijn er demonstraties handboekbinden. De toegang is gratis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *