Een boekenkast in Bonn??

bonn-boekenkast.jpg
What’s this bookcase doing here…

dacht Jeroen Laven toen hij joggend langs de oever van de Rijn in Bonn op deze (gevulde) boekenkast stuitte. Het bleek te gaan om een bijzondere versie van, wat ze in België een ‘Wilde Bib’ noemen. Een plaats waar je boeken kan achterlaten, dan wel meenemen om ze te lezen.

BookCrossing is een initiatief van en voor enthousiaste lezers uit de hele wereld. Boeken worden ‘in het wild’ achtergelaten, zodat anderen ze kunnen lezen. www.BookCrossing.com is de website die dit alles mogelijk maakt. Bookcrossing is gestart in 2001 door de Amerikaan Rom Hornbaker.
BookCrossers registreren hun boeken op de site www.BookCrossing.com zodat ieder boek een uniek nummer (BCID) krijgt. Dit nummer wordt samen met een paar instructies op het boek geplakt. Iemand die zo’n boek vindt, kan dan aan de hand van het BCID op de site nakijken, vanwaar het komt, wie het allemaal gelezen heeft en zelf een ‘journal entry’ schrijven, zodat anderen weten, dat het boek in goede handen is. Als de vinder het boek gelezen heeft, laat hij het weer vrij, bijvoorbeeld in een café, in een treincoupé of waar dan ook, zolang anderen het maar kunnen vinden.

logo-bookcrossing.jpgInmiddels zijn er in talloze landen mensen die het idee van de ‘vrije boeken’ ondersteunen en er actief mee bezig zijn. In Nederland worden er ook regelmatig bijeenkomsten gehouden waar mensen boeken uitwisselen. Er worden lijstjes via mail uitgewisseld, er circuleren ‘boekendozen’, enz.

Wat de Belgen zo prachtig Wilde Bib’s noemen wordt in Nederland aangeduid met OBCZ – een Officiële Bookcrossing Zone.

“Een OBCZ bevindt zich altijd in een openbaar toegankelijke ruimte. Een winkel of een kroeg bijvoorbeeld. In die ruimte bevindt zich een doos of een boekenplank of iets dergelijks. Met boeken.
Die boeken kun je meenemen om te lezen en los te laten. Ruilen mag ook. En gewoon boeken daar achterlaten zonder zelf iets mee te nemen mag natuurlijk altijd. Echt ideaal wordt het als je die boeken zelf al geregistreerd en bestickerd hebt, maar dat hoeft niet per se.”

De OBCZ wordt onderhouden door een BookCrosser. Die komt regelmatig kijken of er nog boeken aanwezig zijn, of er boeken bij zijn gekomen die nog geregistreerd moeten worden, enz. En maakt ook een praatje met de beheerder van de ruimte om zeker te weten dat het hun geen overlast bezorgt.

Meer informatie en plaatsen waar boeken te vinden/deponeren zijn kunt u vinden op www.bookcrossing.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *