Het Dik Trom kinderboekenmuseum in Etersheim wordt 7 december 2012 geopend

Na de grondige restauratie door Stadsherstel Amsterdam NV zal Ton van der Lee, de achterkleinzoon van Johan Kievit, op vrijdag 7 december het Dik Trom kinderboekenmuseum openen in Etersheim. Hier schreef Johan Kievit zijn eerste alom bekende Dik Trom boeken. Speciale gast bij deze opening is Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam.

Het schooltje heeft tot 1939 dienst gedaan voor het onderwijs en werd toen verbouwd tot pakhuis. Door dreigende sloop in 2007 werd de Stichting Dik Trom opgericht om dit te voorkomen. Doelstelling was de verwerving van het gebouw en de exploitatie ervan als museum en woning.

Het schooltje is vooral bekend omdat hier onderwijzer Johan Kievit aan het eind van de 19e eeuw les gaf en woonde. Johan Kievit schreef hier in 1891 zijn eerste boek over Dik Trom – “Uit het leven van Dik Trom” – dat een van de beroemdste kinderboeken van de vorige eeuw werd.

De gemeente Zeevang en de eigenaar werkten mee en Stadsherstel Amsterdam wilde een substantiële bijdrage in de renovatie van het zwaar vervallen pandje leveren.

Het duurde tot november 2011 voordat het eindelijk zeker was dat het schooltje van de sloop gered was en daarna begon een unieke crowdfundingsactie ‘Steun het schooltje van Dik Trom’. Er werd voldoende geld bijeen gebracht, zodat het herstel kon beginnen.

Inmiddels beheert de ‘Stichting Het Schooltje van Dik Trom’ deze bijzondere plek en op ‘hetschooltjevandiktrom.nl’ kunt u alles lezen over de ontwikkelingen en het museum.

  • het schooltje van Dik Trom

 



Leave a Response