‘Het Ritme van Elly de Waard’ – documentaire op tv

Het Ritme van Elly de Waard
Nederland 2, in Het uur van de wolf
Dinsdag 18 Dec 2012, 23:00 – 00:00

Schrijver Elly de Waard staat begin december in het brandpunt van de belangstelling. In co-auteurschap met fotografe Frederique Masselink-van Rijn publiceert De Waard haar nieuwe boek Vogelwater, domein van dichters, in het provinciehuis van Haarlem wordt een bijbehorende expositie geopend en Het Uur van de Wolf (NTR) zendt de documentaire Het Ritme van Elly de Waard uit. De 72-jarige De Waard toont zich in vele gedaantes: als dichter, als voormalige popjournalist, als feminist, als beurshandelaar en als ‘huismeester’ van het voormalige rustoord Vogelwater te Castricum. Uitgesproken en ongenuanceerd spreekt Elly over haar levenswijze, haar carrière, haar bijverdiensten op de stock market en haar liefde voor poëzie: “… kleine gebeurtenissen slijpen in taal”.

De documentaire laat zien dat achter de extravagente verschijning van Elly de Waard een vrouw schuil gaat die haar grootste droom heeft bereikt. Als klein meisje was het haar “geheimste wens” om dichter te worden. Ze vertelt hoe haar huwelijk met de veel oudere, in 1974 overleden dichter Chris van Geel een eerste kennismaking met het vak was en haar motiveerde om zelf ook poëzie te gaan schrijven. Nu woont Elly, samen met haar vrouw Marijke Weijters en hond Peerke, op het landgoed Vogelwater waar ze ooit met Chris van Geel woonde. De documentaire is een persoonlijk portret van een compromisloze, gedreven persoonlijkheid die bereid is de consequenties van haar uitgesproken opvattingen en levenswijze op de koop toe te nemen.

Regie: Jeroen Wolf  en Deborah Wolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *