High-tech pakhuis voor 750 miljoen krantenpagina’s

British Library’s Newspaper Storage Building at Boston Spa

The store will be dark and levels of oxygen in the airtight storage void will be reduced to eliminate fire risk. No staff will enter the void, instead relying on an automated storage system to deliver items through airlocks to an adjacent retrieval area.

De British Library investeert miljoenen om haar enorme collectie kranten onder optimale omstandigheden te kunnen bewaren. Als dit pakhuis in 2013 gereed is worden hier zo’n 750 miljoen krantenpagina’s opgeslagen, die 300 jaar lokale, regionale en nationale geschiedenis omvatten.

De verhuisoperatie is omvangrijk. Zeven maanden lang rijden dagelijks drie volle vrachtwagens naar het depot, om in totaal 290.000 ingebonden jaargangen af te leveren.

De 33 km kranten zullen in het duister op hun stellages liggen, het zuurstofgehalte van de lucht is verlaagd, de temperatuur constant op 14 graden C. en de luchtvochtigheid bedraagt 55%.

Geen mens zal de ruimte betreden, want een volautomatisch systeem zorgt voor aan- en afvoer als er kranten geraadpleegd moeten worden.

 

The British Newspaper Archive – De British Library werkt natuurlijk ook aan een uitgebreid programma om zoveel mogelijk kranten digitaal beschikbaar te stellen. Het streven is om in de komende 10 jaar 40 miljoen pagina’s te scannen. De stand op dit moment is ruim 6 miljoen pagina’s. Er moet voor het raadplegen van de digitale kranten wel worden betaald.

Ter vergelijking: de Koninklijke Bibliotheek in Nederland heeft via de website ‘Historische Kranten‘ nu 8 miljoen pagina’s (gratis) toegankelijk gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *