Update voor tijdschrift Boekenpost

Vandaag verscheen nummer 123 van het tijdschrift Boekenpost – ’tweemaandelijks tijdschrift voor liefhebbers van boeken, prenten, strips en boekcuriosa’.

Het tijdschrift werd recent overgenomen door Vincent van de Vrede, Stip Media, en dit is het eerste nummer dat door hem is geproduceerd.

De meest opvallende wijzigingen betreffen de cover en de uitbreiding met acht pagina’s. De vormgeving van het binnenwerk is in lichte mate aangepast, zodat er wat meer ruimte is voor beeld. Onder de nieuwe rubrieken vindt u o.a. het Winkeldagboek, dat René Hesselink verzorgt en de column van Diederik van Vleuten.

Daarnaast is er ook veel vertrouwds, zoals de rubriek Pas verschenen en het bekende Rondje Boekenland door oud-uitgever Caspar Wechgelaer.

Website – De website van Boekenpost is geheel vernieuwd. Waar de site vroeger meer een administratieve functie had en een blik bood op eerdere nummers, kunt u nu ook meer lezen over actuele nummers, de agenda bekijken en nieuwsberichten volgen.

Boekenpost bestaat al 21 jaar en het lijkt er op dat daar nog een flink aantal jaren aan toegevoegd gaan worden.

Een abonnement op Boekenpost kost € 36,- per jaar en daarvoor ontvangt u het blad zes maal in de bus.



10 Responses to “Update voor tijdschrift Boekenpost”

  1. Perkamentus schreef:

    Die nieuwe website is een hele verbetering!

  2. Ad de Koning schreef:

    Het eerste nummer met vernieuwd omslag is net verschenen, ik heb al een lange mail gestuurd aan Vincent van de Vrede, maar hier ook nog maar eens, het is jammer genoeg geen verbetering. Van een blad met een gezellige uitstraling is het een blad geworden met een kille kantoorachtige uitstraling. Ook de inhoud van het blad is de laatste tijd erg veranderd, het heeft weinig meer met boeken of schrijvers te maken, op een enkele rubriek na, het is meer een elitair kunstmagazine geworden. Klink allemaal niet erg positief maar ik kan er niets anders van maken.

  3. boekendingen schreef:

    Bedankt voor je commentaar, Ad.
    Wie reageert??

  4. D. Diken schreef:

    Ik ben het wel met Ad eens. Het omslag heeft de vormgeving van een kantoorcatalogus. En te veel onderwerpen die te weinig met boeken te maken hebben. De nieuwe rubrieken stellen teleur. Diederik van Vleuten schrijft een onleesbare column waarin hij etaleert hoe elitair hij op boekengebied wel is en het Winkeldagboek van René Hesselink was tien jaar terug leuk, maar is nu zo saai. Nog steeds hetzelfde gezeur. Laten we hopen dat Vincent van de Vrede wel het juiste gevoel heeft voor zijn nieuwe blad. Anders is het snel afgelopen.

  5. Vincent vd Vrede schreef:

    Ik wil jullie bedanken voor de reacties. Ad, wij hebben al contact via de mail gehad. Ik zie nu pas je berichtje hier.

    Wat de huisstijl betreft: ik denk dat het goed is dat die van tijd tot tijd vernieuwt. De mix die we hebben gekozen is modern en behoudend – veel is hierdoor ook herkenbaar gebleven in het blad.

    En de roep om meer boeken..daarvoor hebben we nog een verrassing in petto, die al langer op de planning stond. Maar vergeet niet dat het blad over meer gaat dan boeken: prenten, strips, curiosa.

    @Perkamentus: dank voor de leuke respons op de nieuwe site!

    Met hartelijke groet.

  6. boekendingen schreef:

    Vincent, bedankt voor je reactie.

    Ik ben wel benieuwd naar de ‘verrassing’ die je voor ons in petto hebt rond ‘meer boeken…’ – hopelijk is dat niet het ineenschuiven van je vorige project ‘Inkt’ (de boekenglossy) met Boekenpost. Lezers en verzamelaars zijn verschillende mensensoorten, meestal, toch?

  7. Ad de Koning schreef:

    Ik ben al abonnee vanaf het eerste nummer en had contact gehad met Vincent van de Vrede over de vernieuwingen waar ik allerminst blij mee ben. Ik had gezegd dat ik nog wel abonnee blijf en niet zo gauw opzeg na zoveel jaren. Maar ik heb de laatste nummers er nog eens bijgehaald en heb nu toch besloten op te zeggen. Inderdaad een kantoorachtige uitstraling waar het blad vroeger een gezellige en vriendelijke uitstraling had en bijna geen artikelen die werkelijk over boeken gaan.
    Wat heeft “de kunstcollectie van Jan Engelman” en artikelen over kunstcollecties en over grafiek nu met boeken te maken. Dat hoort in een kunstmagazine thuis. En de artikelen over strips van Wilco Tuinenburg kunnen mij ook niet bekoren. Met “oorlog in de strip van nu” probeert hij een beetje een pseudo literair artikel te schrijven, daar zit ik echt niet op te wachten. De artikelen van mevrouw Janneke van der Veer zijn voor mij nog interessant, maar alleen daarvoor wordt het een duur abonnement. Vermelding van heruitgaven van oude romans, zoals onlangs “Wij Wonderkinderen”, waar ook nog een prachtige film van is gemaakt en dat nu rond de herdenking van de bevrijding erg toepasselijk zou zijn, komt ook niet aan de orde. Ik kocht bij toeval een keer het magazine “Maarten” van Maarten van Rossum omdat het omslag een paar artikelen vermelde over “de Verkade albums” en een artikel over “Jac. P. Thijsse”, werkelijk prachtige illustraties ook, ik dacht meteen dat had nu in Boekenpost moeten staan. Weet iemand of er soms een ander boekenblad is dat op het vroegere Boekenpost lijkt?

  8. boekendingen schreef:

    Probeer ‘De Boekenwereld’ eens. Ook dit blad heeft een (grote) metamorfose ondergaan en is van een tweemaandelijks A5 tijdschrift nu naar een groot formaat kwartaalblad gegaan met bijna 100 pagina’s.
    Uitgever Vantilt werkt nu samen met Bijzondere Collecties van de UvA.

    Ook in dit blad aandacht voor prentkunst en grafische vormgeving maar de boekenliefhebber komt ruimschoots aan zijn trekken. Het geheel is bovendien qua inhoud en vormgeving een stuk professioneler dan Boekenpost.
    Probeer het eens en bestel een proefnummer:
    http://www.deboekenwereld.nl/

  9. Ad de Koning schreef:

    Geachte heer Vincent van de Vrede, hierbij bied ik u mijn verontschuldiging aan voor het feit dat ik op een andere site van Boekenpost u ervan beschuldigt heb dat u de reacties weg zou hebben gehaald en geen brieven met kritiek op de site zou willen. De heer Hans v.d. Bergh heeft mij op het goede spoor gezet waarvoor ik hem dankbaar ben, ik wist niet dat er meer sites waren van Boekenpost waarop gereageerd kon worden, ik zal voortaan beter opletten. Een ding in mijn brief blijft wel overeind, n.l. dat uw toon op mijn opzegging ineens veranderd was, u liet mijn naam Ad ineens achterwege en de zeer korte reactie maakte een zakelijke en koude indruk.

  10. Ad de Koning schreef:

    Vincent van de vrede, een ding wil ik nog even opmerken, u zegt het goed te vinden dat er van tijd tot tijd vernieuwd wordt en u heeft een mix gekozen van modern en behoudend, nee u heeft helemaal geen mix gekozen, u heeft gewoon gekozen voor modern en dat mag uiteraard maar dan zijn er denk ik toch wel lezers die afhaken. Als u gekozen had voor behoudend en af en toe iets moderns er tussendoor had ik daar nog wel mee kunnen leven, je kunt nu eenmaal niet alles in een blad mooi vinden, maar het is voor mij gewoon de verkeerde kant uitgegaan.

Leave a Response