Lezing over ‘The British Country House Library’ – 23 januari 2013 Antwerpen

krol-lib-3Dunham Massey, de bibliotheek

Miræus-lezing: The British Country House Library
door Mark Purcell, bibliotheekbeheerder van de National Trust
23 januri 2013 in de Nottebohmzaal van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen

Nog steeds bestaan er vele honderden bibliotheken in historische huizen in Engeland, Schotland en Wales. Ruim 300 000 boeken uit meer dan 150 bibliotheken worden beschermd door de National Trust, dat ondanks zijn naam geen overheidsinstelling is, maar een private stichting die werd opgericht in de late negentiende eeuw. Andere bibliotheken zijn het eigendom van kleinere particuliere stichtingen en anderen zijn nog steeds in handen van particulieren. Verbazingwekkend genoeg is slechts een miniem deel van deze bibliotheken grondig bestudeerd.

Mark Purcell, bibliotheekbeheerder van de National Trust, heeft de afgelopen twaalf jaar gewerkt aan de compilatie van een volledige elektronische databank van deze collecties. Momenteel voert hij uitgebreid onderzoek naar de bibliotheken van Britse en Ierse landhuizen. In deze rijk geïllustreerde uiteenzetting zal hij enkele thema’s  van dit onderzoek nader belichten. Het is reeds duidelijk dat deze collecties niet alleen opmerkelijke boeken bevatten, maar dat onderzoek naar deze bibliotheken in hun geheel ons veel kan leren over de geschiedenis van bibliotheken, boeken, boekverzamelingen en leespraktijken.

Mark Purcell is sinds 1999 curator van de bibliotheken van the National Trust. Voordien doceerde hij geschiedenis aan Oriel College, Oxford en volgde hij een opleiding aan University College, London. Als auteur publiceert Mark Purcell over de geschiedenis van het boek en van bibliotheken in het vroegmoderne Groot-Brittanië en Ierland.

  • 23 januri 2013, 18.00 uur, Nottebohmzaal van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen

Miræus Lectures – Sinds 2009 organiseert de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis, in samenwerking met de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen, boekhistorische lezingen die de boekgeschiedenis in de Nederlanden in een internationaal perspectief plaatsen. De lezingen, in het Engels, het Frans of het Nederlands. meer

krol-lib-7De 18e eeuwse biblotheek in ‘Traquair House’, Peebleshire, Schotland

zie ook het bericht :  Britse paleis-, kasteel- en landhuisbibliotheken – een overzicht van Hans Krol voor meer afbeeldingen van bibliotheekinterieurs – boekendingen 20 nov. 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *