Tentoonstelling ‘Magnifieke Middeleeuwen’ – de mooiste manuscripten van Museum Plantin-Moretus

poster-plantin-middeleeuwen-2013
Tentoonstelling ‘Magnifieke Middeleeuwen’
2 februari – 5 mei 2013

Het Museum Plantin-Moretus, in samenwerking met Illuminare – Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst (KU Leuven), toont een selectie van veertig van haar mooiste verluchte handschriften.

De aanleiding om de belangrijkste en mooiste manuscripten aan het publiek voor te stellen is de publicatie van een nieuwe kunstwetenschappelijke studie over deze uitzonderlijke collectie. De rijk geïllustreerde Engelstalige catalogus: Lieve Watteeuw & Catherine, Reynolds, Catalogue of Illuminated Manuscripts of the Museum Plantin-Moretus, Antwerp.

Handschriftencollectie uit het Museum Plantin-Moretus

plantin-tento-2013 detailIn de zestiende eeuw verzamelde Christoffel Plantin voor zijn drukkersatelier ‘vroege’ handschriften met bijbelse en klassieke teksten. Enkele werken dienden vermoedelijk  als basis voor de eerste gedrukte edities. Kleurrijke initialen en subtiele randversieringen verhogen de visuele aantrekking van deze vroege handgeschreven teksten op perkament.

plantin-tento-2013-1 detailIn het midden van de zeventiende eeuw werd de verzameling uitgebreid met enkele schitterend verluchte Parijse bijbels, missalen en getijdenboeken. De aangekochte handschriften met miniaturen waren afkomstig uit alle streken van Europa. De collectie van Balthasar II Moretus groeide uit tot een kleine bibliofiele schatkamer.

De laatste generatie Moretussen verrijkte de verzameling nog meer. Vanaf de late achttiende eeuw  werden verluchte handschriften immers beschouwd als exquise kunstwerken uit een ver en exotisch middeleeuws verleden. De schitterende tweedelige Boheemse ‘Wenceslas Bijbel’, de Kronieken van Froissard en enkele mooie getijdenboeken uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden zijn de kroonjuwelen uit de collectie.

 

Het Museum Plantin-Moretus – Het Museum Plantin-Moretus is het woonhuis met uitgeverij-drukkerij van de familie Plantin-Moretus. Het atelier van de belangrijkste 16de-eeuwse drukkerij ligt er na 440 jaar bij alsof de zetters, lettergieters, drukkers en proeflezers elk moment hun werkdag kunnen aanvatten. De oudste drukpersen ter wereld staan er. Ze getuigen van de eerste industriële verspreiding van kennis en beeld. In het historisch woonhuis bevindt zich de rijke kunstcollectie met onder meer schilderijen van huisvriend Peter Paul Rubens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *