Buddingh’s ‘Blauwbilgorgel’ 65 jaar…

buddingh-blauwbil1.jpgTer gelegenheid van het 65-jarig bestaan van Kees Buddingh’s oergorgelrijm ‘De blauwbilgorgel’ is er op zaterdag 24 november 2007 een bijeenkomst waar onder meer 3 nieuwe Buddingh-publikaties het licht zien.

De Dordtse dichter C. Buddingh schreef het gedicht in de winter van 1942/43 in het sanatorium Zonnegloren in Soest. Begin 1943 verscheen het voor het eerst in het legendarische tijdschrift De Schone Zakdoek. Sindsdien heeft het gedicht – en lied – de aanleiding gevormd tot het ontstaan van veel meer gorgelrijmen, die in een groot aantal bundels, tijdschriften en bloemlezingen zijn verschenen. Buddingh’ schreef een tweetal series in 1953 en in 1984/85, tot enkele maanden voor zijn overlijden op 24 november 1985.

Op 24 november 2007 zullen een drietal uitgaven het licht zien:

  • Raban! Raban! Raban!; Buddingh’s Blauwbilgorgel met pensioen – Wim Huijser en Peter de Roos, Uitgeverij Aspekt, Soesterberg.
  • C. Buddingh’ leest: De Blauwbilgorgel en andere gedichten – samenstelling Wim Huijser en Peter de Roos, Uitgeverij Rubinstein, Amsterdam i.s.m. DiEP, Dordrecht
  • Ik knoester met mijn knezidon’; de blauwbilgorgel 65 jaar – ca. 35 dichters brengen een ode aan de blauwbilgorgel, Uitgeverij Liverse, Dordrecht.

In Galerie De Compagnie in Dordrecht zal op de middag van 24 november om 16.00 uur de eerste exemplaren van de boeken worden overhandigd aan de familie Buddingh’.
Er is een omlijstend programma.

buddingh-blauwbil2.jpg

Buddingh’ leest voor uit eigen werk

Stadsarchief/DiEP brengt in de periode van 24 november tot en met 2 december het werk van de Dordtse dichter C. Buddingh’ onder de aandacht.

In een in stijl aangeklede keet op het Scheffersplein kan worden gekeken en geluisterd naar historisch beeld- en geluidsmateriaal. Niet voor niets in een keet, want de avonden met Buddingh’ in cultureel centrum De Keet in Sterrenburg zijn legendarisch geworden.

In de keet is een reeks van door de dichter zelf voorgedragen rijmen te beluisteren. Daarnaast ziet en hoort u, deels hilarische, beeld- en geluidsfragmenten, aangevuld met gorgelrijmen op muziek. Zo komt de dichter met het zo kenmerkende stemgeluid weer even tot leven.

De keet staat van 24 november tot en met 2 december op het Scheffersplein in het centrum van Dordrecht. De keet is op alle dagen toegankelijk van 13.00 tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *