Met ‘Wereld in woorden’ heeft Frits van Oostrom de literatuur uit de Middeleeuwen in kaart gebracht

Met Stemmen op schrift (2006) bracht professor Frits van Oostrom de literatuur in beeld vanaf het begin tot 1300. Het bleek dat Van Oostrom in staat was deze literatuurgeschiedenis voor een breed publiek “meesterlijk en meeslepend” tot leven te brengen. Het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2006.

oostrom-woorden-pb-2012Deze maand verscheen het vervolg Wereld in woorden, waarin de periode 1300-1400 wordt beschreven.

Een bonte stoet van teksten en schrijvers trekt voorbij. De alom vereerde mysticus Jan van Ruusbroec, maar ook rebelse geesten zoals de anonieme schrijver van een quasi-dialoog tussen meister Eckhart en een leek (“de liefhebbende ziel is gelukzaliger op bed dan in de kerk”). Bloedstollende chirurgische geschriften naast ethische tegeltjeswijsheden. De vier zwarte zwanen van de abele spelen, de schuine humor van de boerden, en het altijd weer ontroerende Egidiuslied. Zowel grote klassiekers als obscure teksten komen aan de orde, verrijkt met tal van nieuwe vondsten uit recent onderzoek.

Wereld in woorden wordt, net als Stemmen op schrift, zowel uitgebracht als paperback als in gebonden vorm. De gebonden boeken vormen de eerste twee delen van de nieuwe geschiedenis van de Nederlandse literatuur, die in totaal negen delen zal omvatten.

Wereld in woordenGeschiedenis van de Nederlandse literatuur 1300-1400

Uitgeverij Bert Bakker, februari 2013

paperback (verschenen)
isbn 9789035139404
verkoopprijs ca. € 35,- (introductieprijs), daarna € 45,-  [bestel]

gebonden (verschenen)
isbn 9789035139398
verkoopprijs ca. € 55,- (introductie), daarna € 65,-   [bestel]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *