‘Couture Graphique’ – expositie over de relatie tussen mode en grafische vormgeving

couture-moti-2013breda-moti-136Couture Graphique
16 februari – 8 augustus 2013
MOTI – museum of the image – Breda

Couture Graphique is een nooit eerder vertoonde expositie over de relatie tussen mode en grafische vormgeving. In deze tentoonstelling worden de communicatieve en decoratieve aspecten van kleding en accessoires, als vorm van communicatie, gepresenteerd.

De relatie tussen grafisch ontwerp en mode ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw met de ontwerpen van Sonia Delaunay. In de jaren tachtig verleggen modehuizen massaal de focus van het kledingstuk naar een total look waarin een heldere, overkoepelende visuele stijl het imago en hand-schrift van de ontwerper benadrukt. Bij de grote modehuizen wordt deze relatie nu strategisch ingezet: het merk en de brand identity worden behandelt als een modeobject. We hebben daarom het initiatief genomen om een internationale tentoonstelling te organiseren de die ontwikkelingen uit de laatste eeuw in de relatie tussen grafische vormgeving en modedesign toont.

MOTI heeft José Teunissen (lector modevormgeving aan de ArtEZ hogeschool in Arnhem en sinds 2009 gastlector aan de University of Arts in Londen) uitgenodigd om het onderwerp Couture Graphique diepgaand te onderzoeken en om als curator een tentoonstelling samen te stellen.

teunissen-couture-2013Boek – Naast de expositie verschijnt half januari ook het boek Couture Graphique over het onderwerp grafische vormgeving en mode.

Jose Teunissen
Couture graphique
mode, grafisch ontwerp en het lichaam
Terra Lannoo, januari 2013
Hardcover, 192 pagina’s, 28 x 22 cm
ISBN 9789089895554, verkoopprijs € 29,99
[bestel bij bol.com]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *