Doorn krijgt (eindelijk) standbeeld van Simon Vestdijk – onthulling op 2 maart 2013

schaalmodel van het standbeeld Simon Vestdijk
schaalmodel van het standbeeld Simon Vestdijk

Zaterdagochtend 2 maart a.s. zal Mieke Vestdijk, de weduwe van Simon Vestdijk het bronzen standbeeld van de in 1971 overleden schrijver onthullen. Beeldhouwer Jaap te Kiefte ontwierp het bronzen beeld in 1996 en toont Vestdijk schrijvend achter zijn werktafel. Het beeld staat op het Kerkplein voor de Maartenskerk.

Eindelijk is het zo ver. Het standbeeld van Simon Vestdijk zal worden onthuld op het Doornse Kerkplein voor de Maartenskerk. In 1996 werd een comité opgericht om Simon Vestdijk te eren. Het streven was om in 1998, het was toen honderd jaar geleden dat Vestdijk werd geboren, een standbeeld te onthullen.

Kunstenaar Jaap te Kiefte heeft vijftien jaar geleden het ontwerp al gemaakt en in kleine vorm uitgevoerd. Het geld ontbrak echter om het grote beeld te laten realiseren. Inmiddels is het benodigde geld toch bijeengebracht dankzij diverse giften van Vestdijk-liefhebbers en een gift uit het fonds van Doorns Belang.

Het bronzen beeld stelt Vestdijk voor achter zijn bureau in schrijfhouding. Het is 1.60 meter hoog en weegt 2000 kg.

Onthulling – Op zaterdag 2 maart 2013 om 11.15 uur zal het standbeeld van Simon Vestdijk worden onthuld op het Kerkplein. De Koninklijke Harmonie Doorn speelt een bewerking van een fuga van Vestdijk, waarna Mieke Vestdijk het standbeeld zal onthullen.

Simon Vestdijk (1898-1971) vestigde zich in 1939 in Doorn, nadat hij eerder in onder meer Utrecht en Bilthoven had gewoond. Vestdijk schreef tientallen boeken, essays en gedichten. Bekende titels zijn onder meer Op afbetaling, Pastorale 1943, Terug tot Ina Damman en Ivoren wachters.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *