De honderdste geboortedag van schrijver Godfried Bomans – 2 maart 2013

bomans-coll-krol-1
Promotiekaart van uitgeverij Elsevier (coll. Krol)

Op 2 maart is het honderd jaar geleden dat schrijver Godfried Bomans geboren werd. Voor de ooit zo populaire schrijver en tv-persoonlijkheid is er geen officieel Bomans-jaar opgetuigd, maar gelukkig gaat het ook niet helemaal onopgemerkt voorbij.

Godfried Bomans (1913 – 1971) was vele jaren de meest gelezen schrijver van Nederland. Naast meer dan zestig boeken heeft hij vele andere geschriften op zijn naam staan, zoals toneelstukken, korte verhalen en interviews. Tijdens zijn leven kreeg Bomans weinig officiële erkenning, in elk geval niet in de vorm van een literaire prijs. Dankzij opvallende tv-optredens werd hij wel een nationale en zeer geliefde bekendheid.

Bijeenkomst 2 maart 2013 – Om 15:00 uur begint in de Centrale Bibliotheek (Spui 68 Den Haag) ter viering van de 100ste geboortedag een bijeenkomst van het Godfried Bomans Genootschap. Deze bijeenkomst is vrijelijk toegankelijk. Sprekers zullen zijn Gé Vaartjes, de biograaf van Godfried Bomans en Fred Berendse, voorzitter van het Genootschap.

bierkade-den-haagDe Bierkade te Den Haag in het midden van de twintigste eeuw. Het geboortehuis van Bomans is het witte pand naast het huis met het torentje.

Onthulling gedenksteen – Na de bijeenkomst in de bibliotheek loopt het gezelschap naar de Bierkade waar burgemeester Jozias van Aartsen een gedenksteen zal onthullen op de plek waar Bomans’ geboortehuis stond. De gedenkplaat ziet er uit als de vele blauwe gedenkborden die in Groot-Brittannië te vinden zijn ter herinnering aan onder anderen Charles Dickens, het grote voorbeeld van Godfried Bomans.

De onthulling is een initiatief van het Godfried Bomans Genootschap, in samenwerking met Gemeente Den Haag, Bibliotheek Den Haag en wooncorporatie Staedion. Het Genootschap bestaat sinds 1972 en telt ongeveer 250 leden. Twee maal per jaar komen de leden bijeen en twee keer per jaar geeft het Genootschap zijn eigen periodiek ‘Godfried’ uit.

Televisie –  Op zondag 3 maart wordt bij het Uur van de wolf de documentaire ‘Godfried Bomans – Heimwee van een sprookjesschrijver’ uitgezonden (werd eerder uitgezonden op 19 december 2001).

Ter gelegenheid van zijn dertigste sterfdag maakte Coen Verbraak voor de NPS de documentaire Godfried Bomans. In deze documentaire veel beelden van Bomans zelf en interviews met talloze mensen die hem van nabij hebben gekend, waaronder Harry Mulisch, Hella Haasse en zijn zus Wally. Bovendien verbreekt Bomans’ vriendin in deze documentaire voor het eerst haar stilzwijgen.

Nederland Leest – Erik of Het klein insectenboek van Godfried Bomans (1940, uitgeverij De Boekerij) is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2013. Het boek, dat leest als een sprookje, vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt.

Het boek wordt tijdens de campagneperiode van vrijdag 1 november t/m zaterdag 30 november gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt.

Meer over Bomans…

  • Hans Krol heeft op zijn blog Librariana een uitgebreide serie (historische) foto’s van Bomans: deel 1 & deel 2

list-bomans-2013Publicaties – Elsevier heeft in zijn serie ‘Ter herinnering’ een nummer over Bomans uitgebracht:

• Gerry van der List (samenst.)
Godfried Bomans – ter herinnering 1913-1971
Reed Business / Elsevier, januari 2013
softcover, 100 pagina’s, 26,5 x 20 cm
ISBN 9789035251021, verkoopprijs € 8,95 [bestel]

aarts-studies-5-2013Neerlandicus Jac Aarts werkt gestaag aan zijn serie ‘Bomansstudies’ waarin vooral artikelen worden gebundeld uit het Bomans Weekblad. Vorige maand verscheen deel 5:

• Jac Aarts (samenst.)
De tweede verdieping ; Bomansstudies 5
Boekscout, januari 2013
Paperback, 266 pagina’s, 20 x 12,5 cm
ISBN 9789462066120, verkoopprijs € 18,95 [bestel]

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *