Wordt Den Haag Unesco City of Literature?

cities-of-literature Cities of Literature •  Edinburgh, Scotland (2004) • Melbourne, Victoria, Australia (2008) • Iowa City, Iowa, United States (2008) • Dublin, Ireland (2010) • Reykjavík, Iceland (2011) • Norwich, England (2012)

Den Haag wil literaire hoofdstad worden

Den Haag was een van de vijf steden die mee deden in de strijd om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2018. In november 2012 werd duidelijk dat Den Haag en Utrecht het konden vergeten. Maar na het mislukken van de kandidatuur voor Culturele Hoofdstad zet Den Haag nu in op een andere titel, die van Unesco City of Literature.

letterenmanifest-den-haag-2013Achttien literaire organisaties in Den Haag, samen Het Haags Letterenoverleg, presenteren het manifest Den Haag, City of Literature, een visie op Den Haag als literaire stad.

In het manifest staat een actieplan van 10 punten die moeten worden uitgevoerd om Den Haag als UNESCO City of Literature te realiseren. De basis voor dit actieplan is een hechte samenwerking van de organisaties die zich met literatuur bezighouden in een literaire alliantie die programmering, evenementen en educatieve programma’s op elkaar afstemt.

Behalve de samenwerking op het gebied van literaire en educatieve programma’s gaat het in het actieplan om het stimuleren van Haags talent, het realiseren van een Huis van de Literatuur, een aanspreekpunt creëren voor sponsoren en overheid, en de gemeente helpen bij het inhoud geven aan het literaire aspect van Shelter City om daarmee schrijvers te ondersteunen die vanwege hun werk bedreigd worden. De kers op de taart moet de verwerving van de Unesco status van City of Literature worden.

Opgesteld door het Haags Letterenoverleg: Bibliotheek Den Haag – Boekids – Dichter aan huis / Verhaal halen – Haags Dichtersgilde – Haagse Kunstkring – Haagse Poëzieroute – Haganum Festival – Huis van Gedichten – Jan Campert-Stichting – Koorenhuis – Letterkundig Museum en Kinderboekenmuseum – Literair Theater Branoul – Literair tijdschrift Extaze – Louis Couperus Museum – Museum Meermanno | Huis van het boek – Vrienden van de Hofvijver – Writers Unlimited

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *