AT5 bezoekt de Bibliotheca Philosophica Hermetica – een kijkje in de Ritman bibliotheek –

De lokale omroep AT5 heeft een programma ‘De straten van Amsterdam’ waarin Gülden Ilmaz op zoek gaat naar bewoners en bijzondere verhalen. In de aflevering van 7 februari 2013 bezocht zij de Bloemstraat, waar op nummer 15 achter een onopvallende gevel de wereldberoemde boekenverzameling van Joost Ritman is ondergebracht.

De Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) is in 1957 gesticht door Joost R. Ritman. Hij bouwde een collectie op van boeken en manuscripten op het gebied van de westerse spiritualiteit. Deze verzameling behoort tot de absolute top op dit gebied.

In de video is (vanaf ongeveer minuut 15) te zien hoe Gülden Ilmaz haar best doet het bezoek aan deze bijzondere bibliotheek vooral ‘spannend’ te maken.

Op de benedenverdieping – gevuld met open boekenkasten en tentoonstellingsvitrines – gaat ze in gesprek met Esther, de dochter van Joost Ritman, die vanaf 2009 directeur van de bibliotheek is. Daarna bezoekt ze de bovenverdieping waar de waardevolle collectie manuscripten is ondergebracht en praat ze met Joost Ritman, die de unieke verzameling Hermetische geschriften bijeen bracht. Ritman toont enkele bijzondere boeken en vertelt ook over het gedachtegoed van de Rozenkruisers.

bph-ritman

 



2 Responses to “AT5 bezoekt de Bibliotheca Philosophica Hermetica – een kijkje in de Ritman bibliotheek –”

  1. Perkamentus schreef:

    Leuk, al vind ik de vraag en antwoorden soms wat warrig. Wellicht ook interessant is het interview (uit 2008) met José Bouman, die daar als conservator werkzaam was en nog steeds verbonden is met de bibliotheek (http://www.literairnederland.nl/2008/07/04/interview-jose-bouman-conservator-van-de-bibliotheca-philosophica-hermetica/).

  2. boekendingen schreef:

    Dankjewel. Gezien de aard van het programma (ditjes en datjes uit Amsterdamse straten) vind ik dat de Ritmans best uitgebreid aan bod komen.
    En ik vind het een bijzonder boeiend instituut.

Leave a Response