Els Beerten krijgt de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur

beerten-hemel-2012Het boek ‘Allemaal willen we de hemel’ van Els Beerten heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur gewonnen.  Ze krijgt een bedrag van 12.500 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur bekroont om de drie jaar het beste Nederlandstalige jeugdboek van een Vlaams auteur dat in de betrokken periode werd gepubliceerd en op een opmerkelijke wijze door zijn kwaliteit in de aandacht kwam.

uit het juryverslag…

Allemaal willen we de hemel’ is een aangrijpend en rijk geschakeerd noodlotsverhaal over liefde, vriendschap, loyaliteit en verraad. Auteur Els Beerten kruipt elk hoofdstuk in de huid en de gedachtewereld van een van de kinderen. Zo laat ze zien hoe de oorlog iedereen dwingt om keuzes te maken. Die keuzes hebben verregaande en soms tragische gevolgen. Op de een of andere manier worden de kinderen mee verantwoordelijk voor het kwaad dat deel uitmaakt van de wereld.

Els Beerten (1959) groeide op in Koersel. Ze onderwijst sinds 1985 Nederlands, Engels en creatief schrijven in Aarschot. ‘Allemaal willen we de hemel’ verscheen in 2008 en werd een instantklassieker in Vlaanderen en Nederland. Het boek werd in 2009 bekroond met onder andere de Boekenleeuw, de Gouden Uil prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Lijst. De Duitse vertaling werd tweemaal genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis. Tot slot werd het boek nog gelauwerd met de Nienke Van Hichtumprijs in 2010 en de LodLavkiprijs in 2012.

Els Beerten, Allemaal Willen We De Hemel
Querido Kinderboek, 2008
ISBN 9789045106199, verkoopprijs € 19,95 – [info/bestel bij bol.com]

Vandaag start in België ook de Jeugdboekenweek met ‘tijd’ als thema.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *