Gentleman-uitgever L.J.C. Boucher

boucher2.jpgTentoonstelling in museum Meermanno in Den Haag
17 november 2007 – 2 maart 2008
L.J.C. Boucher – uitgever “Het plezier een boekje te maken en te ontvangen blijft vers als op de eerste dag”

Museum Meermanno besteedt in een bescheiden tentoonstelling aandacht aan gentleman-uitgever L.J.C. Boucher. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Boucher werd geboren en wordt herdacht dat hij twintig jaar geleden is gestorven. In 1932 – nu 75 jaar geleden – begon L.J.C. Boucher een uitgeverij vanuit de boekhandel van zijn vader aan het Noordeinde 39, Den Haag, die bleef bestaan tot eind 1982.

In Den Haag is L.J.C. Boucher vooral een begrip als boekhandelaar, maar de boeken uit het fonds van zijn uitgeverij vinden hun weg naar liefhebbers in heel Nederland. De uitgaven zijn eigenzinnig en verrassend naar inhoud en altijd impeccabel van vormgeving.

Update – Van 17 mei t/m 16 augustus 2008 was de tentoonstelling te zien in expositieruimte ’t Zand van Boekenstad Bredevoort.

zie bij museum Meermanno

Boekhandel
In het pand aan het Noordeinde waar de boekhandel Boucher was gevestigd, zit ook nu nog een boekhandel. Het is de juridische boekhandel Jongbloed. Zoals op onderstaande foto’s is te zien is er weinig veranderd aan de pui van de winkel en ook het interieur voldoet nog aan het beeld, waarover Renate Rubinstein ooit schreef:

‘Prachtig is de boekhandel B. Rondom hoge kasten met lijsten aan de top (…) De eigenaar bladert daar in zijn eigen boeken. Hij is het soort man dat ook in Amsterdam moet bestaan, maar daar in het wild niet meer gezien wordt: rijzig, hoffelijk, wit haar, in tweeds met een samengevouwen regenjas over één schouder geslagen: Roland Holst-achtige chic.'(…)

boucher1.jpg
(Foto links uit Schrijversprentenboek 41. Foto rechts: eigen foto Boekendingen.)

boucher3.jpgPublikaties
Het citaat van Renate Rubinstein kwam ik tegen op de website Glas en Boek Midlaren, waar (zoon?) Philippe Boucher o.m. een kleine uitgeverij blijkt te hebben. Daar is een boekje verkrijgbaar met 2 essays van L.J.C. Boucher ‘Eindeloos tussen de boeken’, waarin hij zijn impressies weergeeft van de kleurige mengeling aan mensen en voorvallen, die hij als boekhandelaar aan zich voorbij zag gaan.

Behalve boekhandelaar en uitgever, was L.J.C. Boucher ook een getalenteerd schilder. Ter ere van zijn 100e geboortejaar maakte Uitgever Philippe Boucher een boekje met schilderijen en tekeningen van zijn hand uit de periode 1927 – 1987.

Het boekje is gemaakt in een beperkte oplage en alleen verkrijgbaar tijdens de periode van de tentoonstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *